De Ziua Mondială a Apei (22 Martie), directorul executiv al Asociației Societatea Organizată Sustenabil (SOS), Adrian Dohotaru, a inițiat depunerea unei noi sesizări colective în atenția autorităților cu privire la miile de tone de deșeuri aruncate de-a lungul malurilor Someșului, pe raza comunelor Florești și Gilău. Activistul de mediu speră ca mai mulți clujeni să sprijine sesizarea și le transmite acestora că pot contribui printr-un simplu click la următor link: https://petitie.web.app/sos-somes-ziua-apei.
Adrian Dohotaru a propus o cartare pe Someș, cu canoe și caiace dinspre Gilău în Cluj-Napoca, și o curățenie, dar din cauza apei reci și a condițiilor meteo nefavorabile, evenimentul va fi organizat în a doua parte a lunii aprilie, după ce autoritățile fac o curățenie de primăvară, de anvergură.
Activistul de mediu nu a stat prea mult pe gânduri și a trecut direct la fapte. El a explicat cum arată modelul de sesizare “Deșeuri Someș” care poate fi trimis autorităților locale: primarului comunei Florești – Bogdan Pivariu, primarului municipiului Cluj-Napoca – Emil Boc, președintelui Consiliului Județean – Alin Tișe, Gărzii de Mediu, AB Someș-Tisa, dar și Companiei de Apă Someș SA.
“Râul Someș nu este groapă de gunoi. Sute de tone de deșeuri, chiar mii, sunt aruncate în albia și pe malurile Someșului în amonte de Barajul Florești, dar și în aval, gunoaie care ajung în Cluj-Napoca și mai departe. Gunoaiele poluează râul și malurile și ne strică bucuria de a fi în natură. Cer curățarea de gunoaie. Cer bariere în mai multe locații pentru a preveni depozitarea ilegală de deșeuri și camere de supraveghere. Dar propun soluții pe termen lung: tranzitarea zonei la minut prin realizarea unei piste de biciclete la nivel metropolitan, plus alei pietonale la râu, crearea de arii naturale protejate și spații verzi la râu. Sunt măsuri care descurajează actele anti-sociale.
Lunile trecute am mai depus sesizări, alături de alți clujeni îngrijorați de soarta râului lor. Au fost eficiente sesizările, dar nu suficiente pentru anvergura problemei! S-au făcut mai multe curățenii, de peste 100 de tone fiecare. Dar e clar că din moment ce gunoaiele ajung înapoi la râu și pe maluri, ați scăpat lucrurile de sub control.
De data aceasta, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei (22 martie) trebuie să vă mobilizați pentru un efort mai mare, adică o curățenie și mai vastă, dar și pentru măsuri de prevenție”, a solicitat directorul executiv al Asociației Societatea Organizată Sustenabil (SOS), Adrian Dohotaru.