Tulpina britanică a SARS-CoV-2, identificată în întreaga țară. Clujul, printre județele cu cele mai multe cazuri

by admin

Varianta britanică a noului coronavirus s-a răspândit în peste 70 din județele țării, dar există posibilitatea ca ea să circule pe întreg teritoriul României, se arată într-o analiză a Institutului Național de Sănătate Publică. 

„Faptul că pentru 30 dintre județe (71,4%), provenind din toate regiunile țării, există evidențe de transmitere a variantei B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă. În plus, așa după cum menționam și în analiza anterioară, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă”, au transmis reprezentanții INSP.

Potrivit INSP, au fost comunicate către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile 1.034 de secvenţieri finalizate până la data de 21 martie 2021 inclusiv, dintre care 546 au fost confirmate cu variante care determină îngrijorare: 542 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), două cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) şi două cu varianta braziliană (linia genetică P.1). Aceasta înseamnă că mai mult de jumătate dintre probele analizare au fost mutații ale cornavirusului.

În ceea ce privește distribuția pe județe a cazurilor confirmate cu tulpina britanică, cele mai multe au fost identificate în București (258), Timiș (72), Cluj și Suceava (22 cazuri), Covasna (18 cazuri), Argeș (2), Bihor (11), Brăila (1), Botoșani (5), Brașov (8), Caraș-Severin (4), Constanța (9), Dâmbovița (10), Dolj (2), Galați (6), Giurgiu (3), Gorj (6), Hunedoara (3), Iași (16), Ilfov (29), Mureș (3), Neamț (6), Olt (1), Prahova (3), Sibiu (4), Teleorman (2), Tulcea (1), Vâlcea (4), Vrancea (2), Vaslui (3), ”din străinătate” (cazuri de import) (6).

Tulpina britanică a SARS-CoV-2 a provocat și 16 decese în țara noastră, cele mai multe (10), în luna martie. Șapte decese au fost înregistrate la sexul feminin, iar 9 la cel masculin. Douăsprezece dintre cazurile decedate (75%) avuseseră condiții medicale pre-existente, iar pentru alte 4 cazuri acestea nu au fost raportate, însă vârsta de peste 70 de ani la 3 dintre ele reprezintă prin ea însăși un factor de risc pentru severitatea bolii, a mai transmis INSP.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza