2021, anul cartierelor. Ce modificari propune administratia locala

by Cristina Mihaila

Programul Oraș pentru pietoni ajunge în cartierul Iris, în zona Pieței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente. Aceasta a fost tema dezbaterii publice online a CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică de joi, 25 martie 2021. Conceptul de amenajare propus acoperă o suprafață de aproximativ 23.500 mp aflată în domeniul public al municipiului și care cuprinde: Piața Karl Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris (parțial), Parcul Iris.

„Anul 2021 va fi anul cartierelor la Cluj-Napoca. Avem în plan zona cartierelor Iris, Dâmbul Rotund, Gară. Pe componenta Oraș pentru pietoni ne dorim amenajarea unor legături pietonale între Piața Liebknecht – Parcul Iris și străzile adiacente. De asemenea, avem în proiect amenajarea de coridoare verzi-albastre: mobilitate sustenabilă de-a lungul cursurilor de apă. Pentru culoarul de mobilitate de-a lungul Someşului – etapa 2 – Parcul Feroviarilor şi Parcul Armătura ne aflăm la faza de licitație pentru execuția lucrărilor: avem cinci oferte în evaluare și am câștigat o contestație la CNSC. În privința parcului Armătura suntem tot în faza de licitație pentru execuția lucrărilor, avem 4 oferte în evaluare și estimăm că în 2021 vom începe lucrările. Pentru culoar de mobilitate de-a lungul Someşului – etapa 3 – zona de la Parcul Armătura şi până la podul Fabricii şi pârâul Chinteni (tronson Someş – str. Oaşului) suntem în faza de achiziție a documentației tehnice”, a explicat primarul Emil Boc.

În ceea ce privește modernizarea străzilor, în cartierul Dâmbul Rotund urmează să aibă loc lucrări pe următoarele: Gheorghe Sion, Cucului, Privighetorii, Ionel Teodoreanu. De asemenea, în cartierele Iris și Dâmbul Rotund se vor executa lucrări de întreținere pe mai multe străzi, sunt prevăzute lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public, dar și în domeniul siguranței circulației și spațiilor verzi ori în cel al educației prin diverse intervenții de modernizare, extindere și amenajare unități de învățământ.

„În fiecare zonă unde există dezvoltări imobiliare ne îngrijim de două lucruri: să promovăm o dimensiune verde, nepoluantă a orașului prin studiile de trafic astfel încât să se facă străzile, bulevardele, trotuarele la dimensiunile corespunzătoare, iar pe de altă parte să avem la 20 de minute de mers pe jos toate facilitățile importante: creșă, grădiniță, parc, centru de cartier. Calitatea vieții va crește în fiecare cartier, ne dorim ca acest oraș să își păstreze calitatea locuirii și să rămână oraș de referință în România și în Uniunea Europeană”, a mai subliniat primarul Emil Boc.

„În ceea ce privește calendarul acestui proiect, ne propunem ca în vara acestui an să finalizăm studiul de fezabilitate și ulterior să lansăm licitația de proiectare și execuție. Dacă nu vor fi contestații, există posibilitatea ca de anul viitor să începem lucrările la reamenajarea acestor spații publice din cartierul Iris, cu mențiunea că ne dorim ca acest proiect să fie finanțat din fonduri europene, pe noile programe pregătite de la nivel european sau național”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Studiul realizat de proiectanții Planwerk urmărește îmbunătățirea calității locurii, a mobilității și a factorilor de mediu în cartierul Iris, prin optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi. Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris primesc o atenție specială, în încercarea de le reda și consolida rolul inițial de centru, respectiv de sub-centru de cartier. Este utilizată resursa dată de domeniul public care, prin reorganizare și eficientizare, poate acomoda spații și amenajări noi și poate astfel deservi mai bine principala funcțiune a zonei, cea rezidențială. Sunt prioritizate componetele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat. Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, performante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wifi etc.

Conceptul de amenajare propus este explicat pe larg în broșura proiectului, care poate fi consultată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, www.primariaclujnapoca.ro, accesând următorul link: 210325_Amenajare-Karl-Liebknecht_broșura-faza-1.pdf (primariaclujnapoca.ro)

Înregistrarea dezbaterii publice pote fi urmărită pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Dezbaterea dedicată cartierului Iris a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

Următoarea dezbatere CIIC online va avea loc marți, 6 aprilie 2021, tema acesteia fiind reamenajarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza