VIDEO | Situație disperată la spitalul din Abrud! “Nu avem stație de oxigen și ne mor pacienții în brațe!” Medicii solicită ajutor din donații

by Cristina Mihaila

La un an de pandemie, în spitalul din Abrud, județul Alba, situația e disperată! În lipsa dotărilor, medicii au improvizat cum au putut pentru a salva viețile a sute de bolnavi. Au dat găuri în pereții spitalului pentru a trage tuburile de oxigen pentru pacienții Covid și au improvizat practic o secție de ATI. Conducerea unității a solicitat ajutorul ministerului, dar nu au primit de ani de zile niciun răspuns, așa că o parte din oxigenul care salvează vieți este asigurat din donații. Incredibil este că în tot acest efort, medicii au reușit performanța de a avea extrem de puține decese. Din aproape 800 de pacienți Covid, au murit doar 7 în ultimul an!


Spitalul Alexandru Borza, Abrud. 3 găuri care leagă 6 butelii de oxigen sunt săpate în pereții clinicii. De două ori pe zi, muncitorii care le alimentează ajung la poarta spitalului și încep încărcarea. O mare parte din oxigenul atât de necesar pacienților Covid este donat de către un patronul care a avut soția internată aici și a supraviețuit. Acum încearcă să mulțumească pentru șansa primită. Spitalul din Abrud are 85 de locuri, 30 rezervate pentru bolnavii de Covid și evident nu dispune de secție ATI. Însă ca să nu le moară în brațe pacienții, medicii au improvizat o instalație care să îi țină pe bolnavi pe linia de plutire.

”Am încercat să aducem un surplus față de necesarul de oxigen dat de concentratoare, am montat niște tuburi de oxigen în afara clădirii și prin niște tuburi am tras oxigenul în saloanele unde sunt pacienții. În funcție de necesarul de oxigen a fiecărui pacient. Am avut pacienți care au necesitat 8 tuburi, alții au 2 tuburi pe zi. Avem 4 persoane nominalizate din muncitorii spitalului care sunt agreați să schimbe tuburile de oxigen și să monteze acele reductoare pe care le vedeți montate pe tuburi. Ei vin și ziua și noaptea, la orice oră îi solicităm, în decurs de maxim 10 minute sunt aici și schimbă tubul. Sunt planificați și lucrează în ture. Au fost cei de la ISU în control și au considerat că sunt corespunzătoare normelor actuale de siguranță”, spune medicul Horea Presecan, într-un material realizat în exclusivitate pentru știrile Focus, de la PRIMA TV.

Medicii au găsit și o firmă privată care îi ajută. În tot acest timp, în multe locuri din țară, consiliile județene și primăriile au ridicat pe bani grei spitale modulare și au investit în stații de oxigen care nu ajută la nimic, pentru că zac închise. Aici, în Apuseni, medicii luptă într-un mod rudimentar cu virusul și chiar reușesc să țină oamenii în viață!


”Ideea a pornit de la lipsa de oxigen a spitalului, după ce noi am fost nominalizați ca spital suport pentru pacienții Covid. Ne-am dat seama că de la formele ușoare care au venit la început, încet-încet formele au devenit medii sau mai grave și aveau tot mai mulți nevoie de oxigen. Neavînd altă posibilitate de a ajuta pacienții, ne-am amintit că în trecutul spitalului așa se dădea oxigen la sălile de operații și am reinventat această metodă. Am ajutat mulți pacienți, nu toți au nevoie de necesar major de oxigen, dar din cei internați, 600-700 pe care i-am avut, cel puțin 100-150 au avut nevoie de oxigen suplimentar și a fost singura posibilitate de a-i ajuta și de a-i menține în viață până ajung într-o secție de terapie intensivă”, adaugă medicul Presecan.

”N-am găsit altă soluție, pentru că nu aveam timp de pierdut”

Cu lacrimi în ochi, managerul spitalului spune că era singura soluție în lipsa unei stații. Au obținut și avize, multă vreme și ISU le-a oferit ajutor și oxigen, însă acum nu mai au această posibilitate. Practic, acest spital, în acte nu are sectie de ATI, însă în realitate improvizația medicilor ține loc și de așa ceva. ”Nu am zis niciodată că nu facem, că nu putem, deși câteodată și ei erau obosiți, și eu la fel. Mai mult am stat aici, o perioada lungă… n-am găsit alta soluție urgentă, pentru că nu aveam timp de pierdut. Avem concentratoare de oxigen trimise tot de ISU, dar nu erau suficiente și vorbind cu partea medicală spuneau haideți să punem în exterior o butelie protejată și așa am ajuns la 6-7 butelii de oxigen. La început veneau cazuri ușoare și apoi cazuri medii și nu am avut altă soluție, am făcut solicitări de o stație de oxigen, nu s-au realizat de 4 ani de zile fac solicitări. Este o firmă care ne ajută, ne-a făcut și sponsorizare, domnul vine, le încarcă…”, a explicat Anca Ioana Nicoleta, managerul Spitalului Alexandru Borza.

In acest moment, în spitalul din Abrud sunt 23 de bolnavi Covid. În salon, tuburile trase prin perete ajung direct în masca pacientului. Altfel, bolnavii nu ar putea să respire, așa că sun tmulțumiți. ”Ce să zicem, suntem foarte multumiți cum suntem tratați. E o echipă foarte bună de medici și asistente…, tot personalul…le mulțumim din suflet. Fără oxigen nu am putea”, spune o pacientă.

Media de vârstă a bolnavilor internați aici este de 60 de ani. De la începutul pandemiei au ajuns 800 de persoane infectate cu Covid și doar 7 nu au mai putut fi salvați. Restul au primit o șansă pentru care le vor fi recunoscători mereu medicilor. ”Sunt deosebiți și medicii și asistentele, când am venit ne-au tratat, ne-au îngrijit cât au putut de bine. Deosebit de generoși sunt. După posibilitățile lor, că nici ei nu au așa… Le mulțumim din suflet și să le dea Dumnezeu sănătate să poată îngriji pe toată lumea”, spune recunoscător un alt pacient.

La spitalul din Abrud este nevoie urgent de o stație de oxigen, dar și de alte materiale sanitare. Medicii spun că au nevoie de lenjerii de pat (95 de bucăți), perne (95) și saltele pat spital cu husă impermeabilă (30 buc) pentru paturile din secția Covid. Cine poate să ajute, poate contacta direct conducerea spitalului.


”Cred că fost cea mai grea lecție de viată, a fost un moment unic. Lucrez de mulți ani în sistemul sanitar, dar nu aș mai vrea să mai trec prin așa ceva. Când intri într-o lupta și nu ai cu ce să lupți, te gândești că o să mori și vis a vis de persoanele cu care lucrez aici nu am decât cuvinte de laudă. Pandemia asta, după cum știți, a cernut așa puțin oamenii… Eu am crezut că o să-i facă mai buni, dar dimpotrivă, i-a făcut mai răi , dar eu încă sper într-o lume mai bună și după toată această nenorocire care a venit peste toți, eu sper ca toți cei buni să reziste și cei răi să plece”, a încheiat managerul Anca Ioana Nicoleta.

Autor: Bogdan Eduard

Te-ar putea interesa si

Comenteaza