În spitalele Covid de la nivelul județului Cluj, toate locurile de la terapie intensivă sunt ocupate. Deocamdată, situația este sub control, susțin managerii spitalelor, pentru că atunci când un pacient se simte mai bine, este transferat pe salon și altul în stare gravă îi ia locul. Dacă acest lucru nu va mai fi posibil, vor fi utilizate paturile ATI din spitalele non-Covid, dar și acestea sunt limitate.
“Am în față tabelul cu paturile libere de terapie intensivă pentru Covid. La Cluj, astăzi sunt doar 4 paturi libere de ATI la Spitalul de Copii, în rest îmi apare 0. Ca să suplimentăm paturile de ATI este o procedură complicată atât birocratic, cât și din punct de vedere medical pentru că trebuie să fie și personal medical aferent, dar și spații. Astăzi am fost în vizită la Spitalul Clinic Județean de Urgență și pot să vă spun că pe fiecare pat există cineva. Deci nu există pat liber. Indiferent dacă vorbim de terapie intensivă sau paturi simple non-Covid”, ne-a spus prefectul Clujului, Tasnadi Szilard.
În momentul în care nici paturile ATI din alte spitale nu vor mai fi suficiente, pacienții ar putea fi transferați în alte județe.
“În momentul în care avem nevoie de terapie intensivă se va asigura cu prioritate din locurile de terapie Non-Covid. Încercăm să găsim pentru aceștia loc suplimentar, iar în caz de nevoie, apelăm și la transferurile interjudețene prin Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI). Cam așa decurg etapele de găsire a unui loc. Deci încercăm să facem rost un pat suplimentar de terapie intensivă pe care să-l internăm pe acel om, iar pentru restul cazurilor încercăm să găsim locuri în extrajudeț”, a explicat pentru Servus, Cluj!, directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu.