Micii producători își pot vinde din nou marfa proaspătă și naturală în piețe și târguri. Dar pentru că pericolul nu a trecut încă, regulile de participare s-au schimbat. La Târgul Produs de Cluj, deschis acum în parcarea Supeco, niciun producător nu își poate vinde marfa fără test rapid sau dovada că s-a vaccinat.
“Avem culoare de intrare și ieșire în incinta pieței și dezinfectanți. Măsura de 1,5 – 2 metri ca distanțare noi am mărit-o chiar la 3 metri. Toate standurile au astfel de culoare. În fața lor există benzi de delimitare sau buline care să afișeze distanța. Echipa noastră urmărește tot ce se întâmplă, iar dacă se formează grupuri de persoane, îi rugăm să se îndepărteze. Expozanții au mănuși, iar ca și o noutate pentru ceea ce facem, am decis ca toți producătorii să prezinte fie un certificat de vaccinare, fie un test rapid sau PCR negativ, astfel încât să fim convinși cu toții că suntem protejați atât noi, cât și cumpărătorii care vin în piața noastră. Am considerat că este o măsură suplimentară binevenită”, explică președintele Asociației Produs de Cluj, Ramona Moldovan.
Chiar și așa, producătorii sunt bucuroși că își pot vinde propriile produse la care au muncit din greu atâtea luni pentru a putea obține recoltele.
“Este foarte important pentru noi că s-a deschis această piață, deoarece suntem în contact direct cu clienții. Ei văd și apreciază produsele noastre, iar noi le putem vinde la un preț acceptabil. Din cauză că nu a fost posibilă organizarea piețelor, la cultura de cartofi am ieșit în minus. Îi avem depozitați în beci. Îi vom arunca, îi vom da la animale, pentru că trebuie să eliberăm beciul. Culturile de verdeață din solar le-am vândut engros. La noi marfa este mereu proaspătă. Înainte cu o zi o recoltăm, iar a doua zi o vindem. Așteptăm oamenii să vină să cumpere verdețuri până în data de 30, sperăm să ne vindem toată producția ca să putem începe plantarea de răsaduri în solarii. Clujul este o mană cerească având în vedere că noi suntem din comuna Ceanu Mare”, declară producătorul de legume, Mihaela Tritean.
La târg au venit și producători din afara Clujului. Unul dintre ei a venit chiar din județul Caraș-Severin, acolo unde deține o ciupercărie, plantații de pomi și legume. Expozanții au încercat și reorientarea către online, dar spun că nu e același lucru.
“Este o oportunitate foarte bună această piață pentru noi cât și pentru clienții noștri în condițiile de acum, cu această pandemie care ne necăjește. Astfel de evenimente sunt necesare pentru ca noi să ne vindem produsele. Online-ul să știți că nu se vinde spectaculos. Se vinde, dar destul de puțin pentru că oamenii n-au încredere în primul rând. Una este când stăm de vorbă și le povestim cum producem tot ce avem pe masă, iar online este altceva pentru că oamenii se uită la niște poze. Am o gamă mare de produse,11 sortimente de zacuscă, ciuperci murate, murături asortate, dulcețuri din fructe, dulcețuri pentru friptură cu ardei iute sau ceapă roșie, pateuri din ciuperci, șerbet”, ne spune Beg Dănuț.
”Important este ca lumea să știe să vină din nou la târguri. Prețurile sunt aproape la jumătate față de magazin. Pentru mine, vânzările au scăzut cu 50%. Anul trecut am procesat practic doar jumătate din normalul pe care l-am avut în 2019. Trebuie să ne menținem pe o linie de plutire pentru că altfel intrăm în faliment. Noi avem suc de mere cu 40% sfeclă roșie, măr cu soc, măr cu 40% coacăze, măr cu țenilă și sfeclă roșie”, spune un alt producător.
Piața volantă organizată de Asociația Produs de Cluj este amplasată pe Calea Florești, în parcarea Supeco, până pe 30 aprilie.