Luând în calcul ultimele măsuri anunțate de autorități privind limitarea numărului de spectatori pentru toate evenimentele culturale și de divertisment din această vară, organizatorii Electric Castle au luat decizia de a amâna pentru 2022 ediția a 8-a a festivalului. De cealaltă parte, organizatorii festivalurilor Untold și Jazz in the Park invocă dificultăți majore în asigurarea condițiilor de participare. Indignați din lipsa concretizării unor măsuri, aceștia au trimis și cea de-a doua scrisoare către președintele Klaus Iohannis.
“Toate biletele achiziționate pentru această ediție rămân valabile pentru noile date din 2022, detalii și opțiuni urmând a fi comunicate în următoarele zile.
Conform hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr 29/14.05.2021, evenimentele din luna iulie vor fi limitate la 2.500 de spectatori. În plus, hotărârea conține alte limitări care, pentru a fi aplicate, necesită clarificări ce vor solicita alte noi runde de discuții, probabil în următoarele săptămâni. Decizia vine într-un moment în care organizatorii se aflau, oricum, sub presiunea timpului foarte scurt rămas, graficul normal de implementare a festivalului fiind, deja, cu mult depășit. În plus, parte dintre artiștii care ar fi trebuit să se afle pe afiș și-au reprogramat sau anulat turneele europene.
Trupele twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones au fost reconfirmate pentru noile date, stabilite pentru 13 – 17 iulie 2022. Focusul pentru următoarea perioadă va fi de a convinge autoritățile să clarifice măsurile anunțate, astfel ca experiența Electric Castle să existe, chiar și într-o formă diferită și adaptată, să poată prinde contur în 2021″, au transmis organizatorii într-un comunicat.
De cealaltă parte, organizatorii festivalului UNTOLD speră ca ediția 2021 să aibă loc în această vară, mai ales după ce premierul Florin Cîțu a anunțat în urmă cu două săptămâni că este încrezător în ideea organizării marilor evenimente de la 1 august.
“În momentul actual facem presiuni la nivelul autorităților centrale, la nivelul Guvernului României, pentru a anunța cât mai rapid data de la care se pot organiza evenimente mari precum și condițiile de desfășurare. Noi am propus mai multe soluții, printre care dreptul de a participa la evenimente pentru toți cei care fie sunt vaccinați, fie sunt testați, fie au anticorpi. Avem încredere că se va găsi atenție din partea autorităților și în privința noastră, a organizatorilor de evenimente mari, mai ales acum după ce iată au fost anunțate primele măsuri de relaxare pentru întreaga populație a țării, începând cu data de 15 mai. În plus și Dl. Florin Cîțu a anunțat acum 2 săptămâni că este încrezător ca evenimentele mari se vor putea organiza începând cu proximitatea datei de 1 august”, ne explică directorul de comunicare al festivalului, Edy Chereji.
Organizatorii spun că autoritățile îi înțeleg, însă aceștia rămân indignați din lipsa concretizării unor măsuri, iar din acest motiv au trimis și cea de-a doua scrisoare către președintele Klaus Iohannis.
“Am sperat că în calitatea sa de Președinte va putea media acest dialog din ultimele luni, care din păcate a întârziat să producă rezultate concrete pentru industria culturală. Sigur că în ultima perioadă, ultimele anunțuri făcute de către autorități cu privire la relaxare, cu privire la reluarea evenimentelor private în anumite condiții etc, ne dau speranțe că unele din solicitări au fost auzite. Rămâne însă neclar până la această oră, data de la care se pot organiza evenimente mari și care sunt condițiile.
Și, nu în ultimul rând, așteptăm cu mare interes, toată industria culturală, soluții clare și în privința compensațiilor juste, pentru pierderile suferite după mai bine de 1 an de zile, de când activitatea ne-a fost interzisă. Dacă în privința reluării activității se tot aud lucruri, din păcate, în zona de sprijin financiar pentru operatorii culturali nu se mai aude nimic, de prin luna martie”, a încheiat Edy Chereji.
Alin Vaida, organizatorul festivalului clujean Jazz in The Park și președinte al AROC (Asociația Română a Organizatorilor de Concerte), a explicat că publicul ar trebui să înțeleagă mai bine cum funcționează aceste festivaluri sau proiecte la care mergeau cu bucurie acum ceva timp.
“Vineri seara a fost publicată propunerea de regulament de evenimente pe această vară. La prima vedere, ea pare optimistă: vedem acolo capacități mai mari decât vara trecută, vedem deschidere din partea autorităților către evenimente. Există niște limitări, sigur, dar cumva era normal să existe fiindcă totuși suntem în pandemie. Dar dacă citiți cu atenție, veți vedea că pentru noi, organizatorii, e foarte greu să implementăm aceste măsuri.
Nu se mai pot organiza evenimente ca vara trecută, adică: vara trecută aveai în aer liber o limită de 500 de persoane, măsurai temperatura la intrare, purtai mască și asigurai distanțare în eveniment și gata. Au fost sute de evenimente vara trecută organizate așa, numai eu am făcut 10 și nu s-a întâmplat nimic rău. Ori asta nu se mai poate acum. Acum e obligatoriu să-ți verifici publicul participant (fie că e vaccinat, fie să-l testezi). Problema cu măsura asta este că ea cade doar pe umerii organizatorului. Și atunci, un festival mai mare sau un proiect cu un buget mai serios se poate mobiliza cumva, însă mulți organizatori mici, care sperau să se descurce în baza regulilor de anul trecut, vor fi în situația în care nu-și vor permite să facă nimic vara asta”, a transmis Alin Vaida.
Președintele AROC consideră că întreaga situația trebuie să înceapă cu pași mici: “E timpul să începem să înțelegem unii pe alții și să înțelegem sectorul cultural în țara asta. Și primul pas ar fi ca publicul să înțeleagă mai bine cum funcționează acele festivaluri sau proiecte la care mergeau cu bucurie acum ceva timp. E timpul să ne vindecăm de adevăratelea.
Așa că, vă rog și sper să fie singura dată în viață când o fac, să ne fiți alături. Măcar moral. Și să ducem cultura în țara asta acolo unde îi e locul și unde îi dictează potențialul că ar putea fi. Hai să începem cu pași mici”.