Toamna Muzicală Clujeană începe cu un moment sub bagheta dirijorului Tung-Chieh Chuang din Taiwan

by admin

La Cluj, toamna vine pe cele mai colorate acorduri de muzică. Filarmonica de Stat „Transilvania” îi invită pe clujeni, între 11 şi 25 octombrie, la Festivalul Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană”, cel mai important eveniment de acest gen din regiune și cel mai vechi festival de muzică clasică din România.

Timp de două săptămâni, artişti de renume naţional şi internaţional îi vor purta pe cei prezenți de la muzică arhaică românească la ritmuri macedonene, de la eleganța muzicii de cameră la prestigiul serii de baroc, de la nocturne la cântece de leagăn, de la pasiunea Bolero-ului lui Ravel la somptuozitatea Damnațiunii lui Faust. Programul acestei ediții este o sărbătoare a diversității și a culorii, care stă sub sloganul ,,Muzica reunește”.

Astfel, a 53-a ediție a Toamnei Muzicale Clujene va debuta vineri, 11 octombrie, de la ora 19.00, când, în Gala de Deschidere de la Auditorium Maximum, Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania”, alături de dirijorul Tung-Chieh Chuang din Taiwan, va oferi publicului o seară muzicală de excepție: Concertul nr. 3 pentru corn, în Mi bemol major de Mozart și Simfonia a VII-a în mi minor de Mahler. La corn va interpreta solistul Yu-Hui Chuang, fratele dirijorului.

Câştigător al ediţiei din 2015 a prestigioasei Competiţii Internaţionale de Dirijat „Malko”, dirijorul de origine taiwaneză Tung-Chieh Chuang este deţinător a numeroase alte distincţii, printre care Premiul Publicului la Concursul „Solti” din Frankfurt, premii la Concursul „Gustav Mahler” din Bamberg şi „Jeunesses Musicales” din Bucureşti. Născut într-o familie de muzicieni, Tung-Chieh Chuang a studiat cornul şi pianul şi a susţinut primul concert public la vârsta de 11 ani.

Fratele său, Yu-Hui Chuang, a început studiul cornului la vârsta de 8 ani cu tatăl său, Szu-Yuan Chuang (unul dintre cei mai mari corniști din țara sa). Deţinător al Premiului I la cea de-a 5-a ediţie a Concursului Internaţional de la Osaka, precum şi al unor premii la concursuri naţionale pentru corn din ţara sa natală, Taiwan, Yu-Hui Chuang şi-a început cariera profesională odată cu cooptarea sa în Konzerhausorchester Berlin, pe atunci sub conducerea dirijorului Iván Fischer.

Festivalul cuprinde, pe parcursul celor două săptămâni, nu mai puțin de 12 evenimente unul și unul, de o mare diversitate de stiluri, dintre care 4 concerte mari, 7 recitaluri și un concert a cappella al Corului Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” (unde muzica va fuziona cu teatrul, prin prezența actorilor Ionuț Caras și Matei Rotaru, de la Teatrul Național din Cluj-Napoca).


Festivalul își propune să aducă în atenția clujenilor atât evenimentele cu tradiție, cerute și iubite de public (cum ar fi Seara de baroc de la Biserica Piaristă-Barocă, recitalul Cvartetului Transilvan, recitalul Cvartetului Arcadia, recitalul Transylvanian Piano Trio etc.), dar și evenimente noi, inedite, care oferă programe complexe, surprinzătoare: Makedonissiomo (transcripții de muzică macedoneană, extrem de ritmată și de ,,colorată”), Traversée du Fantasme (recital de nocturne la Muzeul de Artă cu pianista Mara Dobresco și flautistul Matei Ioachimescu), Stelele-n cer (cântece de leagăn), O gură de Rai (mituri și rituri românești, a cappella și teatru), Cvintetul de suflători Duende.

Festivalul se va încheia somptuos, cu Damnațiunea lui Faust, sub bagheta lui Sascha Goetzel, și avându-i ca invitați pe Heike Wessels (cunoscută publicului clujean de anul trecut, din Valkiria), pe Piotr Buszewski (Faust) și pe Jan Żądło.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza