În țară există o nevoie permanentă atât de sânge și de preparate sangvine, cât și de donatori fideli. Astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Scopul acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze în mod voluntar, fără vreo recompensă.
Studenții UMF Cluj-Napoca împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Cluj Napoca au organizat astăzi, 14 iunie, o campanie de donarea de sânge. Echipa 𝐃𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐬𝐚̂𝐧𝐠𝐞, 𝐟𝐢𝐢 𝐞𝐫𝐨𝐮! – 𝐎𝐒𝐌 𝐂𝐥𝐮𝐣 a fost prezentă de dimineață la Centru din Cluj cu bunătăți și voie bună.
Statisticile spun că 1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Anual, doar 2% din populația României donează sânge, un procent infim raportat la necesitățile stringentie ale unui pacient.
În același timp, Ministerul Sănătății încurajează donarea benevolă de sânge și îndeamnă cetățenii să doneze benevol.
„Ziua Mondiala a Donatorului reprezintă o ocazie de a aduce în atenție importanța actului donării și de a le multumi, încă o dată, donatorilor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială, la fel ca și contribuţia donatorilor benevoli adusă sistemelor naţionale de sănătate. Astăzi salut și efortul depus de colegii mei din centrele de transfuzii pentru a asigura necesarul colectei în special în această perioadă. Este nevoie de o reorganizare din temelii a acestui domeniu și de schimbarea legislatiei”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
P𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐞𝐥𝐢𝐠𝐢𝐛𝐢𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞 pentru a putea dona:
-vârsta: 18-60 ani;
-greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
-pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
-𝐬𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐟𝐢 𝐥𝐮𝐚𝐭 𝐦𝐞𝐬𝐞 𝐛𝐨𝐠𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐠𝐫𝐚̆𝐬𝐢𝐦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐳𝐢𝐮𝐚 𝐝𝐨𝐧𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐮 𝐨 𝐳𝐢 𝐢̂𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞 – 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐫𝐜𝐚𝐭̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐦𝐚̂𝐧𝐜𝐚𝐭̦𝐢 𝐮𝐬̦𝐨𝐫 𝐚𝐭𝐚̂𝐭 𝐢̂𝐧 𝐳𝐢𝐮𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐨𝐧𝐚̆𝐫𝐢𝐢, 𝐜𝐚̂𝐭 𝐬̦𝐢 𝐥𝐚 𝐦𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞𝐣𝐮𝐧 𝐬̦𝐢 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐭𝐮𝐚𝐥 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐚̂𝐧𝐳𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐨𝐧𝐚̆𝐫𝐢𝐢 (𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐛𝐮𝐧𝐞 𝐢̂𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐨𝐧𝐚̆𝐫𝐢𝐢: 𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐥𝐚𝐩𝐭𝐞, 𝐩𝐮𝐢 𝐜𝐮 𝐨𝐫𝐞𝐳, 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐨𝐟𝐢, 𝐩𝐞𝐬̦𝐭𝐞. 𝐄𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐩𝐫𝐚̆𝐣𝐞𝐥𝐢𝐥𝐞, 𝐮𝐥𝐞𝐢𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞, 𝐜𝐚𝐬̦𝐜𝐚𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐠𝐫𝐚𝐬, 𝐬𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐚̂𝐧𝐚̆, 𝐮𝐧𝐭𝐮𝐥!)
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.