Între 18 și 21 noiembrie, cujenii sunt așteptați să descopere cultura portugheză, prin intermediul fotografiei, literaturii și cinematografiei.
În primele două zile, manifestarea va avea loc la Turnul Croitorilor,(str. Baba-Novac nr. 35, Cluj-Napoca).
În 18 noiembrie, de la ora 18 este programată expoziția de fotografie „Portugalia-România : oglinzi (inter)culturale”, în prezența fotografei Sílvia Vieira, care va povesti cum a descoperit România și afinitățile dintre două culturi mai apropiate decât ar părea la prima vedere. Invitația de a vedea imaginile expuse nu trece printr-o dinamică a diferențierii sau a comparării. Ci printr-o reflecție, o ponderare mai presus de toate senzorială a două țări diferite care conțin, cu toate acestea, esență și omogenitate în imaterialitatea lor.
În 19 noiembrie, de la ora 18, participanții la eveniment vor descoperi romanul „Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa” de António Lobo Antunes, traducere Dinu Flămând și Anca Milu Vaidesegan.
„Cred că e cel mai bun lucru pe care l-am scris până acum“, declara António Lobo Antunes despre noul său roman, poate cea mai complexă dintre operele sale. Cartea, o aventură intelectuală și senzorială în 23 de capitole cu un minimum de punctuație – de fapt, 23 de fraze ample, numite de critică „versete poetice“ –, oferă o experiență de lectură inedită și o poveste cutremurătoare: un tânăr sublocotenent aduce din Angola un băiat de culoare, un orfan, pe care îl adoptă împreună cu soția lui.
Apoi totul se mută în eleganta sală a Cinematografului Dacia, Str. Bucegi nr. 11, Cluj-Napoca.
În 20 noiembrie, de la ora 18.30 va rula „José și Pilar” (2010), un emoționant documentar despre José Saramago, singurul scriitor de limbă portugheză laureat al premiului Nobel.
„Vom vedea cum puterea iubirii și puterea cuvintelor se întâlnesc într-un proces creativ care ne-a adus o operă unică, ce include capodopere precum „Eseu despre orbire”, „Eseu despre luciditate”, „Memorialul mânăstirii”, „Istoria asediului Lisabonei””, promit organizatorii.
În 21 noiembrie, de la ora 18.30 o va fi proiectat „Marele Kilapy” (2012) un film care amintește de filmele polițiste ale anilor ’70. Co-producție Angola, Portugalia și Brazilia, pelicula prezintă aventurile lui Joãozinho (Lázaro Ramos), bon vivant care își trăiește viața la maximum și se distrează cu prietenii. Teme mai grave, precum colonialismul, rasismul nu lipsesc din intriga filmului premiat la FESTiN.
Ambele filme au subtitrare în română și engleză.
E