Emil Boc a comparat reforma administrativă cu victoria Italiei la Euro: „Poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta”

by admin

Primarul Emil Boc a comparat reforma administrativă a României cu victoria Italiei la Euro 2020. Vorbind în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR), Boc a amintit că ultima reformă administrativă a avut loc în România în anu 1968, atunci când Italia a câștigat ultimul titlul european la fotbal și a spus că poate este nevoie de o nouă reformă, având în vedere victoria de ieri a italienilor.

„Avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care dorim să ne adresăm Guvernului României şi tuturor partidelor politice parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor, una sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale limitrofe. Cu alte cuvinte, până când se realizează reforma administrativ-teritorială a ţării noi nu putem rămâne pe loc. Suntem de 53 de ani, ca Italia de când a câştigat Campionatul European, poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un noi titlu. În 68 este ultima reformă administrativ-teritorială”, a afirmat Boc la începutul ședinței (AMR), citat de news.ro.

Primarul Clujului a dat ca exemplu referendumul organizat la Buzău pe 26 septembrie.

„Până când se face această reformă administrativ-teritorială dorim şi evident modificarea Constituţiei în consecinţă, dorim să vă propunem spre analiză şi Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău (…)  există un referendum în Buzău în 26 septembrie care poate constitui un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România. În esenţă, acest proiect de rezoluţie propune ca în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ-teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane, să se acorde facilităţi administrative, prin Codul Administrativ, astfel încât acest proces să fie încurajat şi nu descurajat”, a mai declarat Boc.

Emil Boc a cerut și adoptarea Codului Finanţelor Publice Local pentru a exista predictibilitate şi previzibilitate, menţionând că în acest an s-a revenit la un nivel al cotelor din impozitul pe venit mai mic decât cel stabilit în legea bugetului, iar acele cheltuieli nu au mai fost rambursate administraţiei publice. 

„Adoptarea Codului Finanţelor Publice Locale prin care ne dorim predictibilitate şi previzibilitate. Faptul că aceste cote din impozitul pe venit se modifică anual ne lasă în situaţia în care bugetele nu se aprobă la nivel naţional până în 31 decembrie ne lasă câteva luni privaţi de drepturi financiare potrivit noii alocări bazate pe cotele din impozitul pe venit. Şi anul acesta s-a revenit la un nivel al cotelor mult mai mic faţă de cel stabilit în legea bugetului, acele cheltuieli nu au mai fost rambursate administraţiei publice”, a mai explicat preşedintele Asociaţiei Municipiilor.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza