Acțiune de amploare ale polițiștilor la o grupare de traficanți de țigări. Oamenii legii au efectuat 157 de percheziții la domiciliile suspecților, în municipiul Arad și în alte 8 județe ale țării, inclusiv la Cluj. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și spălare de bani.
„În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracțional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.
Țigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării”, au transmis procurorii DIICOT, cei care conduc această anchetă.
O parte din țigări erau vândute în România, în timp ce restul erau transportate și comercializate în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia. Până în prezent, autoritățile engleze au reușit să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.
La sediul DIICOT – Structura Centrală și la sediul IPJ Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.
Documentarea activității infracționale a fost realizată în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie (HMRC), din Ungaria (NTCA), din Franța și Germania, precum și cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor – Direcția Supraveghere și Control Vamal și Direcția Regională a Vămilor Timișoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Biroul Operațiuni Speciale Cluj, Biroul Operațiuni Speciale Timișoara și Biroul Operațiuni Speciale Oradea.
De asemenea, la percheziții sunt angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București, Ploiești, Pitești, Craiova, Brașov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca și SCCO Gorj și Caraș-Severin.