VIDEO&FOTO | ONG-urile din Transilvania au sărit în ajutorul MOȚILOR afectați de inundații. Aproape 200 de familii au primit 18 tone de alimente și îmbrăcăminte din DONAȚII

by admin

În urma inundațiilor care au răvășit mai multe zone din Apuseni, ONG-urile din Transilvania s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe oamenii aflați în suferință. După ce viiturile le-au distrus casele și bunurile agonisite de o viață întreagă, voluntarii le-au împărțit celor aproximativ 200 de familii din Ocoliș, Abrud, Roșia Montană, Sohodol, Bistra, Dăroaia sau Cărpiniș, 18 tone de alimente de uz necesar, dar și îmbrăcăminte, pături, saltele sau chiar aragaze.

Voluntarii de la CERT Transilvania s-au mobilizat imediat în momentul în care și-au dat seama că este nevoie de ajutor în Apuseni! Clujenii au sărit rapid în ajutorul moților cu ce au putut și au plecat spre localitățile afectate de furtună cu lucruri de strictă necesitate.

“Noi am făcut deplasări în două etape. În primă fază, vinerea trecută am fost la Ocoliș, dimineață ne-am organizat, iar spre după-masă eram acolo. Ieri am fost în zona Abrud, Roșia Montană, bineînțeles în Roșia cu toate zonele afectate din jurul localității, iar apoi la Sohodol lângă Câmpeni. Am trecut și prin Cărpiniș care ține tot de Roșia Montană. După am coborât pe malul Arieșului unde am găsit 3-4 cazuri mai deosebite, iar apoi în Bistra unde au fost atâtea probleme.

Am luat decizia vineri dimineața să ajutăm după tot ce s-a întâmplat. Am căutat să ajungem cât de repede am putut în zonele afectate. Nu a fost chiar ușor. Am vrut să mergem cu cât mai multe bunuri pentru că știam că sunt multe cazuri. Pe partea de acces, după ce am vorbit cu partenerii noștri de la ISU Alba, aceștia ne-au spus că ei nu garantează trecerea de la Bistra. Dacă mai venea o viitură cu multe aluviuni am fi stat mult să așteptăm. De asta am ales să mergem prin Alba ca să ajungem în zonă. Mergând cu mașini de teren am reușit să ajungem peste tot unde ne-am propus. Este una dintre cele mai grele misiuni ale noastre de până acum!”, a explicat membrul CERT Transilvania, Dan Jecan.

Aproximativ 200 de familii au fost ajutate în urma inundațiilor: “Noi dacă am ajuns la câteva case în care erau mulți oameni. Nu știm exact câți locuiau în fiecare, însă am ajutat aproximativ 200 de familii. De asemenea, am ajutat și toată comunitatea de rromi din Roșia Montană. Nu știm exact câte persoane erau acolo”, adaugă Dan Jecan.

Din ceea ce au reușit să achiziționeze voluntarii CERT Transilvania cu ajutorul altor ONG-uri, dar și din donațiile persoanelor fizice s-au adunat aproximativ 18 tone de alimente și alte bunuri: “Am avut în jur de 6 tone de apă plată îmbuteliată, 2 tone de cartofi, peste 4 tone de alimente cumpărate (zahăr, ulei, făini, griș, paste, conserve, șamd), plus că am primit foarte multe donații de la persoane fizice la centrele noaste de colectare. Am avut foarte multe pături, saltele pe care le-am dus, chiar 4 aragazuri.

Am discutat și cu alte ONG-uri. Ei ne-au contactat pentru că au nevoie de sprijin logistic. Suntem deschiși oricăror colaborări. Chiar și acum s-au implicat două sau trei ONG-uri care au venit cu niște aporturi în alimente sau diverse bunuri. De exemplu Banca de alimente și CERT Rescue.”, explică membrul organizației.

“Pentru cei care doresc să ne fie alături, punem la dispoziție două modalități:

1. puteți aduce donații în produse ( apă îmbuteliată, alimente neperisabile, cizme cauciuc, haine și pături curate și în stare bună) la :- centrul nostru logistic din localitatea Valcele, nr. 6c, program non-stop, contact Dan: 0722749794

2. Galeria Cluj Art, din Cluj-Napoca, str Paul Chinezul nr 4 ap 2, luni între orele 9 – 20, contact Jovana: 0730164287″.

“Noi avem un partener care ne-a pus la dispoziție un centru de colectare, chiar la baza centurii Vâlcele-Apahida. Avem un partener în Cluj care ne-a pus la dispoziție o cameră pentru cei cărora le este greu să se deplaseze în afara localității. Noi ne dorim să ajungem săptămâna viitoare tot cu donații în acele locații. Vrem să mai ducem niște apă și alimente de strictă necesitate, dar nu insistăm pe cantități.

Hainele și obiectele de mobilă trebui împachetate și etichetate obligatoriu. Noi nu o să avem capacitatea să stăm să le sortăm. Pentru cei care doresc să facă donații în bani, găsesc datele noastre peste tot. Noi nu dăm niciodată banii cash, noi cumpărăm ce este necesar oamenilor. Asta este politica noastră. I se omului ceea ce este necesar. Este mai sănătos așa”, precizează președintele CERT Transilvania.

Chiar dacă situația este destul de nefavorabilă, localnicii afectați din Apuseni au dat dovadă de un mare altruism.

“Moții sunt niște oameni extraordinari în adevăratul sens al cuvântului. Am întâlnit situații în care am oamenii deși aveau casa plină de nămol <<Ok, mulțumim frumos. Apa este binevenită, deoarece fântânile sunt colmatate sau rețeaua de apă este afectată. Dar noi suntem bine, avem, mulțumim. Ne apucăm să reconstruim>>. Paradoxul este că alimentele pe care le-am dus, le vor ajunge o bună perioadă de timp”, a încheiat Dan Jecan.

Pe lângă organizația CERT Transilvania, moții de pretutindeni au pus “mână de la mână” pentru a strânge cât mai multe donații pentru localnicii afectați. Prin urmare, câteva ONG-uri din zona Apusenilor au făcut un apel umanitar pentru a-și arăta solidaritatea: “Fii moț, fie și numai printr-un simplu gest! Arată că îți pasă. Alătură-te și tu nouă, Asociației Concordia Transilvană, respectiv Asociației Apuseni Transilvania și bravului Primar al Comunei Sălciua- Vasile Lombrea, în efortul de a-i ajutora pe cei năpăstuiți!”.

De asemenea, pentru locuitorii comunei Ocoliș, județul Alba, a fost creat un cont bancar unde se pot dona sume de bani de pe urma cărora vor fi achiziționate alimente necesare, dar și îmbrăcăminte.

“ASTAZI, mai mult decat oricand, am nevoie de AJUTORUL vostru, am nevoie de TOTI oamenii cu suflet, care doresc sa-si ajute semenii greu incercati!

Este vorba despre locuitorii Comunei OCOLIȘ, din jud Alba, care au fost grav afectati de inundatiile de joia trecuta, apoi luni noaptea al doilea val! Sunt distrugeri imense: drumuri, reteaua de apa, fantanile inundate, case distruse, anexe, garduri, culturi. Populatia din acest “colt de rai” este imbatranita, majoritatea nemaiavand puterea sa construiasca ceva fara ajutor! Multumesc din suflet tuturor celor care si-au oferit sprijinul! Donatiile se pot face in contul atasat:

Beneficiar: COMUNA OCOLIȘ / CIF: 4561910 / CONT IBAN: RO86TREZ00621370201XXXXX

TREZORĂRIA CÂMPENI”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza