Creșterea numărului de cazuri a infectărilor cu noul coronavirus este din ce în ce mai evidentă de la o zi la alta. Aceste circumstanțe pot afecta mai multe domenii printre care și segmentul cultural. Având în vedere că în luna septembrie vor avea loc cele două festivaluri: Jazz in the Park (2-5 septembrie) și Untold (9-12 septembrie), măsurile de restricții specifice Covid-19 nu sunt departe. Carantina sau intrarea în “zona roșie” s-a implementat deja la Cluj, în comuna Margău. Acolo au fost impuse restricții de circulație în intervalul orar 20.00—5.00, iar închiderea magazinelor se aplică de la ora 18.
În ultimele 24 de ore în județul Cluj au fost raportate 47 cazuri noi de COVID-19, cele mai multe din țară după București (169 cazuri). La nivel național au fost raportate 953 de cazuri noi.
“În ceea ce privește incidența, în majoritatea UAT-urilor asistăm la o creștere a cazurilor, însă noi sperăm să nu fie un veritabil val 4 și să fie vorba doar de fluctuații. În măsura în care va crește în continuare, noi suntem și vom fi pregătiți, nu se pune problema. În ceea ce privește organizarea evenimentelor private, acestea se pot desfășura în funcție de cadrul legal în vigoare. În momentul de față, până nu se atinge rata de 2 la 1.000 de locuitori în municipiul Cluj-Napoca, organizatorii au dreptul legal să organizeze aceste evenimente”, a declarat prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, pentru Servus, Cluj.
La festivaluri, concerte, evenimente culturale desfășurate în spațiul liber, unde rata de incidență este mai mică sau egală 2 la 1.000 de locuitori sunt permise cel mult 75.000 de persoane cu purtarea măștii de protecție. Dacă rata este mai mare de 2 la 1.000 de locuitori, dar până în 3, atunci va fi permisă participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Sunt permise evenimente cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
“Orice se organizează trebuie să se plieze perfect pe Hotărârea de Guvern care este acum în vigoare și în cele trei anexe care descriu în detaliu cum pot avea loc ele. Dacă va trece de acea incidență, evident că se va trece dintr-un scenariu mai blând, într-unul mai restrictiv. Eu nu pot să apreciez cum vor evolua cazurile în județ sau în municipiu. Asta depinde de fiecare persoană în parte cât este de conștiincioasă, cât de mult îi respectă pe cei din jur”, a explicat prefectul Clujului.
Având în vedere că în municipiul Cluj-Napoca rata de incidență este sub 1 la 1.000 de locuitori, directorul DSP Cluj, a precizat că în acest moment nu se poate discuta de amânarea festivalurilor, ci doar de eventualele reguli impuse în caz că rata va trece peste pragul de 2 la mie. De asemenea, el a făcut câteva recomandări tuturor celor care vor să participe la evenimentele culturale.
“La ora actuală având în vedere că cele două festivaluri se vor ține în Cluj-Napoca, iar incidența la nivelul municipiului este sub 1 la mia de locuitori, momentan nu avem niciun cadru legal. În momentul în care se depășesc limitele stabilite de cadrul legal, rata de 2 la mia de locuitori, se vor aplica măsurile respective.
În acest moment eu pot să fac doar recomandări. Ideea este ca toată lumea să meargă să se vaccineze pentru că mai este timp suficient până atunci, iar apoi să respecte regulile de distanțare socială pe suprafața unde vor avea loc concertele. Vaccinarea este oferită în zeci de centre pe raza județului Cluj. A purta mască și a respecta regulile de distanțare ține de cultura fiecăruia și de respectul unuia față de celălalt”, a precizat directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, pentru https://www.servuscluj.ro/.
Întrebat dacă nu este periculoasă organizarea festivalului Untold, primarul Emil Boc a specificat că “așa cum este periculos să ieși în lume, la fel de periculos este să mergi și la festival”.
”Dacă ești vaccinat și mergi așa acolo, este în regulă. Viața trebuie să meargă mai departe. Când sunt oameni vaccinați, în mod normal nu se pune problema virusului”, a declarat primarul Clujului, astăzi, la Napoca Live.
Hotărârea de Guvern 826/2021 poate fi vizualizată aici la Anexa nr 3:
Rata de incidență în Cluj-Napoca, astăzi, 26 august, înregistrează o valoare de 0,65 la 1.000 de locuitori. Cea mai mare rată din județ este înregistrată în comuna Margău – 12,39.