Ansamblul folcloric “Cununa Apusenilor” al Casei de Cultură “Dumitru Sopon” din comuna clujeană Gilău a câștigat locul 1 la Festivalul-Concurs Internaţional de folclor montan din Zakopane, Polonia. În competiție, dansatorii clujeni care au reprezentat România s-au luptat cu alte 11 țări pentru pestigiosul trofeu. “Toporașul de Aur” nu mai fusese câștigat de o trupă românească de 17 ani.
Ansamblul are o istorie bogată de când a fost înființat în anul 1983. De-a lungul timpului, generațiile s-au schimbat, iar din anul 2000, copiii foștilor dansatori au devenit noii membri care practică jocurile. În total, cei doi instructori, Ciprian și Nicoleta Mureșan, pregătesc 90 de copii pe trei categorii de vârstă: mici (între 7-14 ani), mijlocii (14-18 ani) și mari. Majoritatea copiilor (90%) sunt din Gilau. Cel mai mic dansator are 7 ani, iar cel mai vârstnic 26.
“Acesta a fost cel mai muncit trofeu. Un an jumătate, din cauza pandemiei, noi am făcut pauză și am revenit de curând în sala de repetiții, adică în 2 iunie. Deci în două luni a trebuit să punem pe picioare un obicei pentru că acolo a fost un concurs de tradiții și obiceiuri, obiceiul <<Secerișul Grâului>. Dansurile trebuia să le prezentăm într-o jumătate de oră. Deci în două luni a trebuit să tragem mult pentru a putea să ne prezentăm pentru acest festival. Cam două-trei ore am muncit pe zi, iar în ultima săptămână am stat chiar și patru ore. Ne prindeam chiar și 11 noaptea la repetiții. A fost muncit din plin acest trofeu”, a explicat pentru Servus Cluj, instructorul coregraf, Nicoleta Mureșan.
Ansamblul a avut mereu porțile deschise pentru toți copii care doresc să învețe jocuri populare. În timp, cei care nu vor să facă performanță sau simt că activitatea respectivă nu-i reprezintă, se retrag singuri.
“Noi preferăm să le spunem jocuri pentru că dansurile sunt cele sportive, cele de societate. Astfel, jocurile tradiționale, jocuri de la șură pe care le punem în scenă cât mai bine posibil. Avem jocuri în pereche, feciorești, dar și de fete. Predomină cele în pereche”, spune instructorul coregraf, Ciprian Mureșan.
Dansatorii, dar și Ansamblul au susținere totală, acesta fiind finanțat prin bunăvoința Primăriei Gilău și a Consiliului Local.
“Casa de Cultură de aici le oferă ceea ce poate nu le oferă altele. Condiții optime, recuzită, munca lor este compensată prin turnee prin străinătate și ocean. Dacă la început este interesul doar de a ieși din țară, pe parcurs apare plăcerea de a dansa și de a îmbrăca costumul național.
Suntem un ansamblu cu o bază materială extraordinară. Avem opt rânduri de costume din opt zone. Avem sală de repetiții foarte bine pusă la punct. Ansamblul este un punct forte al comunei Gilău. Prin premiile câștigate, prin spectacolele date în țară și în străinătate, prin premiile aduse, membrii ansamblului răsplătesc finanțarea primăriei. Acum, la Zakopane, comuna noastră a reprezentat țara. Suntem mândri că o comună din Cluj poate să ducă numele țării mai departe, chiar pe locul 1″, a adăugat Marcela Vele”, precizează Marcela Vele, directorul Casei de Cultură “Dumitru Sopon”, din anul 1990.
Cei mici îi văd pe cei mari, acesta este circuitul: “Visează să ajungă la trupa mare, să ia și ei premii, să reprezinte țara. Cei mari sunt un model pentru cei mici. Noi discutăm cu ei, dar și ei la rândul lor vorbesc și cu cei mari care au fost în Polonia. La început unii dintre ei veneau plângând la repetiții, spuneau că îi trimit părinții. Odată când se formau grupulețe, se împrieteneau cu ceilalți, dar prindeau drag și de dans nu mai plecau. Își doreau să facă performanță. Mulți dintre ei le sunt recunoscători părinților pentru că au inistat să vină să face repetiții”, completează Nicoleta.
VIDEO de la repetițiile Ansamblului “Cununa Apusenilor” din Gilău
În urma căștigării acestui trofeu, Ansamblului din Gilău i-a fost înmânată și o sumă de bani: “Este vorba despre 8.000 de zloți, adică 8.000 și ceva de lei. Acești bani o să fie folosiți pentru o întâlnire cu toți membrii ansamblului și cu cei care nu au putut să vină. O să facem o întrunire cu o orchestră tradițională ca un joc la șură cu toții. Primăria încă n-a apucat să premieze membrii ansamblului, dar este în lucru o propunere ca să fie premiați fiecare în parte de către primarul Gelu Topan, alături de Consiliul Local”, ne spune Ciprian.
Costumele lor populare sunt confecționate de către diverși meșteri populari: “Le-am făcut la diferiți meșteri, nu doar la unul. Cele din Maramureș am mers din casă în casă, zadiile le-am făcut la o doamnă, opincile din altă parte. Toate sunt făcute manual, tradiționale 100%. De exemplu un costum din zona noastră costă cam 600-700 de lei”, explică Nicoleta.
Palmaresul Ansamblului din Gilău
În 2012, aceștia au luat locul 1 la un festival din Wisla, tot în Polonia, unde au participat 21 de țări. În 2014 cu trupa mijlocie au luat marele premiu din 14 formații românești la nivel național.
“Anul acesta între 11 formații participante am luat locul întâi la secțiunea artistică. Probabil că polonezii se tem de noi. Ei au o infrastructură foarte bine pusă la punct din acest punct de vedere al folclorului, al păstrării tradițiilor. Cele mai multe festivaluri se organizează acolo la ei”, povestește Ciprian Mureșan.
Fotografie din timpul repetițiilor dansatorilor
Instructorii coregrafi ai Ansamblului au o experiență vastă în ceea ce privesc dansurile folclorice: “Noi am făcut dansuri timp de 23 de ani, am început de la vârsta de 8 ani. La început, părinții ne-au insuflat dragostea pentru dansuri, pe urmă noi mergând la dansuri am început să prindem drag de costume și de tradiții. Ne plăcea că ne reprezentăm țara în afară”, spun soții Mureșan.
Cum au ajuns să reprezinte țara la concursurile internaționale
Pentru că sunt membrii SIOF, organizație mondială de folclor precum UEFA sau FIFA la fotbal, ansamblul are un drum mult mai facil către festivalurile internaționale din întreaga lume.
“Recomandarea am primit-o de la domnul Mirea Câmpean care timp de câțiva ani de zile a fost membru în jurul concursului de la Zakopane. El ne-a recomandat acolo ca și reprezentanți ai României. Am trecut printr-o preselecție. Așa am ajuns la concursul acesta. România nu a mai câștigat un trofeu la Zakopane de 17 ani chiar dacă au participat trupe românești”, subliniază Ciprian Mureșan.
Alături de dirijorul, Alin Roman, instructorii coregrafi împreună cu membrii Ansamblului țintesc cât mai sus în viitorul apropiat. Dansatorii nu sunt angajați, însă performanța și-o doresc din adins, deoarece își reprezintă țara cu mândrie.
Planurile de viitor ale dansatorilor de folclor din comuna Gilău
“Să sperăm că pandemia se va sfârși cât de curând și anul viitor avem ca țintă un turneu în afara Europei. Ăsta este cam singurul beneficiu pe care îl putem oferi dansatorilor că ei nu sunt angajați, nu au salariu. Ei pot să-și reprezinte țara cu mândrie în afară. Înainte de pandemie am fost în Indonezia, în Mexic, în China și sperăm că și anul viitor vom ajunge în afara Europei. Avem în plan și un concurs național la Mioveni”, a încheiat Ciprian Mureșan.