VIDEO | VAR a “început” pregătirea practică pentru IMPLEMENTAREA tehnologiei în România. Câte ore de pregătire îi sunt necesare unui arbitru pentru a obține certificarea

by admin

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, marţi, că furnizorul de tehnologie pentru asistenţă video în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor, acestea fiind instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Toate detaliile au fost puse la punct pentru startul, în această toamnă, a pregătirii practice a arbitrilor pentru introducerea sistemului VAR în competiţiile Liga 1 şi Cupa României, notează frf.ro, adăugând că pentru a respecta planul de implementare şi paşii obligatorii pentru certificarea arbitrilor, începând din 14 septembrie, oficialii de joc au început familiarizarea cu simulatoarele care îi vor ajuta să analizeze diferitele situaţii de joc.

Etapele următoare în pregătire sunt definite în programul validat de FIFA:

• Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
• Analizarea unor situaţii complexe prin care se consolidează cunoştinţele acumulate până atunci.
• Asistenţă video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida şi aplică principiile VAR fără însă a influenţa deciziile luate pe teren.
• Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situaţii de joc sunt create special pentru intervenţia sistemului de asistenţă video.
• Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situaţii de joc pentru a testa cunoştinţele arbitrilor şi timpii acestora de reacţie.
• Jocuri oficiale de juniori în care situaţiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.

Sunt necesare fiecărui arbitru 29 de ore de pregătire practică pentru obţinerea certificării VAR (conform protocolului, activităţile nu se pot desfăşura în grupuri mai mari de două persoane).

În ce situaţii poate fi folosit VAR?

GOLURI. Rol de asistenţă a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reuşitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porţii, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTY. Rol de a clarifica situaţiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii iniţiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE. Rol în identificarea situaţiilor în care se impune acordarea unui cartonaş roşu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonaşe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancţiunea.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza