Se numără printre acei oameni ai legii care au pierdut un proces și un copil cu dreptatea în mână, în urmă cu 20 de ani. Acum judecă procese și se declară un om al dreptății, pentru că legea trebuie respectată. Cristian Danileț e originar din Suceava, Vatra-Dornei mai exact, dar de ani de zile e un om fain al Clujului. Aici activează încă din 2001 și se dedică job-ului și proiectelor personale câte 15-16 ore pe zi. Și totul a pornit de la o dezamăgire.
„Eu am pierdut un proces cu dreptatea în mână. N-am mai spus lucrul acesta vreodată. În procesul meu de divorț am cerut să-mi fie încredințat copilul. Inițial mama a fost de acord, dar și-a schimbat opțiunea în timpul procesului. Judecătoarea respectivă a dat până la urmă copilul mamei, spunând că, chiar dacă a fost crescut de tată până la doi ani, acesta este opt ore la serviciu și trebuie ajutat de părinții lui, în schimb mama urma să termine studiile peste alți doi ani și era mai potrivită pentru aceasta. Și pentru că, în România, copilul când e mic are nevoie mai mult de mamă. Pentru mine a fost halucinantă o astfel de motivare. Pe de altă parte aveam o prejudecată <<dacă tu ești bărbat, nu poți să crești un copil>>. Practica spune că femeia este cea mai îndreptățită la copil. Asta m-a revoltat și mi-am dat seama că, dacă eu ca om am legii pierd un proces cu toate probele de partea mea, ce pretenții să aibă un om simplu care se vede astfel nedreptățit? Am realizat că astfel de oameni nu au ce căuta în magistratură. Un judecător nu trebuie să fie un robot și să conducă după prejudecăți, ci doar după lege și probe”.
Ne ajută să VeDemJust
Schimbarea l-a preocupat tot timpul și nu o așteaptă de la alții, ci o propune el. Face asta prin „VeDem Just”, o asociație think tank pentru întreg sistemul de justiţie, pornind de la învăţământul juridic, continuând cu instituţiile juridice şi terminând cu profesioniştii care îşi desfăşoară în mod direct sau sunt auxiliari în sistemul de justiţie.
„Proiectul de educație juridică s-a născut în 2002 când am fost invitat să vorbesc la o școală în care erau câțiva copii cu probleme. Am rămas stupefiat când discutam cu ei și nu știau că de la vârsta de 14 ani li se poate face dosar penal și pot să aibă cazier. Am rămas cu ideea că ar fi bine să le explicăm mai des lucrurile acestea copiilor. În 2007, am deschis primul blog de magistrat de România, iar din 2010 am început să dialoghez cu mii de oameni pe Facebook. Ulterior, în 2013, ministrul Justiției de atunci a fost de acord să semneze un protocol prin care să li se permite accesul magistraților în școli și licee, dar și a copiilor în tribunale. Între timp mi-am încetat activitatea în Consiliul Superior al Magistraturii și am fondat un ONG care se numește <<VeDem Just>> cu care am perfecționat acest proiect. Vrem să convingem profesorii să preia această materie, educație juridică, ca materie opțională în cadrul școlilor. Până acum am convins peste 20 de școli și licee din țară. Totul este gratuit”, spune Danileț.
Legea Gino, un cadou pentru responsabilizare
Recent a venit cu o nouă inițiativă. De ziua drepturilor omului, pe 10 decembrie, a lansat proiectul „Legea Gino”. A fost inspirat de un puști, Gino, din Oradea. Când a împlinit 14 ani, tatăl lui i-a făcut cadou cartea de educație juridică scrisă de el: „Când băiatul și-a pus poză pe Facebook cu buletinul și cartea, mi-a venit o idee. Ce ar fi dacă fiecare copil, când împlinește 14 ani, ar merge la ghișeu și ar primi o broșură, o foaie de hârtie în care să fie atenționat cu privire la anumite riscuri? Noi, când primim buletinul la această vârstă, este ceva foarte banal, te uiți doar la poză să vezi dacă ai ieșit bine, dar nu primești vreo informare juridică. M-am gândit ca acești tineri să fie adunați în fața judecătoriei, la sediul poliției sau altei instituții juridice, să li se facă o instruire de doua-trei ore, în care un om al legii să-i informeze ce înseamnă vârsta asta de 14 ani. În felul acesta nimeni nu va mai putea spune <<Știți, eu nu am știut că pot să fiu acuzat de asta…>>. Noi am propus legea aceasta, de acum așteptăm ca un partid sau câțiva parlamentari să o adopte” , explică judecătorul.
Între timp, din cărțile sale învață studenții care vor să intre la Institutul Național al Magistraturii. Ba mai mult de atât, este și unul dintre cei doi magistrați din România care a scris și cărți de etică și deontologie. De atlfel, a scris o carte pe înțelesul copiilor, de 300 de legi care se aplică în viața de zi cu zi și a creat un site special, educațiejuridică.ro, unde se găsesc manuale, broșuri, lecții filmate cu judecători, avocați sau studenți la Drept.
„Când eram în școala generală voiam să devin militar, ofițer în armata română. Făceam arte marțiale, aveam spiritul ăsta de dreptate din familie. Tatăl meu mi-a dat o educație extrem de spartană, corectă, fără compromisuri. Lucrurile erau albe sau negre. Când am vrut să intru la Academia de Poliție, m-au respins pentru că mi-au găsit ceva la ochi. După acel episod, am dat la Drept, iar în primă fază am vrut să devin procuror, însă în acel an a fost concurs doar pentru Instanță, nu și pentru parchet. Nu regret nicio clipă că am devenit judecător. Este cea mai frumoasă meserie pe care o puteam visa. Profesia asta mi-a dat foarte multă libertate și inițiativă”, declară judecătorul Cristi Danileț.
Îi plac foarte mult sporturile extreme, a sărit cu parașuta, a făcut scuba diving și, nu în ultimul rând, îi place foarte mult să cânte la karaoke. „Chiar dacă poate părea cumva ciudat pentru ceilalți, eu zic că e ciudat când falsez, dar în rest… Nu pot să fiu și acolo cu roba pe mine. Nu sunt de acord cu atitudini de astea exhibiționiste, să faci scandal, să te dezbraci în public sau să te folosești de funcție. Cât timp te comporți ca ceilalți și îți plătești consumația, mi se pare în regulă. De altfel, am colegi în străinătate cu care am discutat foarte mult și ne-am încurajat reciproc să avem o atitudine asbolut normală, să nu ieșim cu nimic în evidență. Iubesc rock-ul, formația mea de bază este Guns N’ Roses și chiar îmi doresc să mai prind un concert de al lor”, se destănuie Danileț.