Certificatul verde Covid-19 a devenit obligatoriu pentru accesul în restaurant. HoReCa: “Certificatul ar funcționa doar dacă am avea peste 50% din populație vaccinată”

by admin

După ce rata de infectare din municipiul Cluj-Napoca a depășit pragul de 3/1.000 de locuitori, certificatul verde Covid-19 a devenit obligatoriu pentru persoanele care vor să participe la evenimente publice/private, săli de spectacole, stadioane, cluburi, piscine sau restaurante. Prin urmare, clujenii vor trebui să scaneze un cod QR care va atesta dovada vaccinului, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al testelor Covid. Puși în fața faptului împlinit, managerii restaurantelor se bucură pe de o parte că nu vor mai avea localurile închise, însă nu știu dacă se vor putea baza și pe clienții nevaccinați.

“Eu cred că certificatul va fi un eșec pentru HoReCa, deoarece numărul persoanelor care vor putea intra în restaurante este destul de mic și nu se va reuși susținerea business-urilor doar cu cei vaccinați. Pe de altă parte nu mi se pare normal să nu se mai acorde măsuri de ajutor, adică șomaj tehnic, în momentul în care intrăm din nou în aceste scenarii. În clipa în care clientela noastră se diminuează la 30% (vaccinați), nu știu ce să zic. Este o măsură mai bună decât să ne închidă total, dar cred că domeniul va avea de suferit la fel de mult.

Probabil că jumătate dintre vârstnici s-au vaccinat, dar ei oricum nu merg la restaurante, nivelul în România este foarte mic din acest punct de vedere. Ceilalți vaccinați sunt cei care au conștientizat că trebuie să se vaccineze, iar alții au făcut-o de frică acestui virus. Ei nu o să iasă în localuri chiar dacă sunt vaccinați. Oricum frica rămâne, unii au boli, altora le este frică să nu contacteze virusul și o să stea în casă când vom avea rata de 5/1.000 de locuitori”, ne-a explicat Călin Cozma, președintele Organizației Patronală HoReCa Transilvania.

Președintele organizației consideră că acest certificat verde Covid-19 ar funcționa doar în următoarea situație: “Dacă am avea peste 50% din populație vaccinată, da, însă până atunci nu cred că ajută cu nimic, sincer. Probabil că esta mai bine să se închidă din nou localurile și să susțină statul financiar, să ofere șomajul tehnic.

Am încercat să facem campanii de conștientizare a angajaților din HoReCa. Eu nu pot să oblig pe cineva să se vaccineze. N-am cum să îl iau de mână și să se vaccineze. Cred că autoritățile vor să oblige mai mult oamenii să se vaccineze odată cu acest certificat verde. Soluția poate fi vaccinarea, dar nu făcută în felul acesta”, a subliniat Călin Cozma.

Managerii restaurantelor spun că nu a existat vreun dialog între autorități și reprezentanții HoReCa cu privire la implementarea acestui certificat verde Covid.

“Noi nu mai știm ce e bine și ce nu e bine, deoarece nu putem să hotărâm. Mi se pare aberant. Din nou se iau niște măsuri, deși nu am fost întrebați despre acest certificat Covid. Noi am investit niște bani în această afacere, iar părerea noastră nu mai contează. Ar fi trebuit să se consulte și cu noi, dialogul lipsește. S-a luat o hotărâre, gata, noi trebuie să o respectăm. Credeți că pe ei îi mai interesează dacă ne ajută pe noi sau nu?

Eu văd un dialog între autorități și reprezentanții HoReCa. Decât să te închidă de tot, acel certificat totuși te ajută. Dar la cum merg în momentul de față restaurantele, dacă ne vor veni doar cei vaccinați…”, ne-a explicat Hajny Komos, managerul restaurantului Inizio.

Administratorii localurilor au precizat că nu își doresc ca vreo persoană din incinta restaurantului să se infecteze, însă atrag atenția: “Eu nu știu să avem vreun caz în România, relevant și sigur de vreo infectare dintr-un restaurant. Nu mă refer la evenimente, ci la restaurant. Atunci de ce pot să implementeze așa ceva? Nu am văzut ca de la un angajat bolnav să se îmbolnăvească și ceilalți. Sau vreun client să vină și să spună că doar acolo am fost, e clar că acolo m-am infectat.

Ne-au închis afacerile, angajați nu mai avem. Pleacă fiecare dintre ei tot în alte domenii, se redresează pur și simplu. Acum ne obligă să mai punem un om să verifice și codul QR, și alea, și alea… Ne aduc în imposibilitatea de a ne desfășura”, a declarat Hajny Komos.

În toată această ecuație, intervine și situația angajaților din domeniul HoReCa care nu vor să se vaccineze. Managerii au declarat nu știu cum să gestioneze această situația delicată.

“Am un angajat care nu este vaccinat. Eu nu pot să îl oblig. Cum să procedez în privința lui? Nici nu știu. Cum să îl dau afară? Abia găsim angajați. Ducem lipsă mare de personal. Să se testeze zilnic? Pe banii cui?”, se întreabă managerul.

Reprezentanții unui alt restaurant din Cluj-Napoca au transmis un mesaj pe contul de Facebook cu privire la implementarea certificatului verde Covid.

“În atenția prietenilor ROD! Am trecut împreună prin momente frumoase, dar și prin cele dificile. Suntem nevoiți să vă aducem la cunoștință faptul că vom ține cont de noile restricții impuse. Astfel, în momentul în care rata de infectare se află peste 3/1000 locuitori, va trebui să solicităm celor ce ne calcă pragul, codul QR pentru scanare.

Vom fi alături de fiecare dintre voi, dragi prieteni, și vom continua serviciul de livrări, serviciul în restaurant și sala de evenimente. Rămânem ai dumnevoastră, echipa ROD!”, a precizat conducerea restaurantului.

În urmă cu exact două săptămâni, rata de vaccinare ajunsese la 31% la nivel național, preciza coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, conform Digi24. Calculul a fost făcut la populația eligibilă, în vârstă de peste 12 ani. Cei mai mulți oameni s-au vaccinat în București, unde rata de imunizare se apropie de 50%, dar sunt și două județe unde procentajul este sub 20% (Giurgiu și Suceava).

Tot atunci, Valeriu Gheorghiță a transmis că în București s-a vaccinat 49,4% din populația eligibilă. Capitala este urmată de județul Cluj, cu o rată de vaccinare de aproape 46%, județul Sibiu, cu 39%, Timiș – 36,3%, Constanța – 36,5% și Brașov – 36,3%.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Marius B 22/09/2021 - 09:20

Cum zicea un om inteligent, nu poti convinge pe cineva de un lucru daca modul in care isi castiga traiul depinde de negarea/neintelgerea acelui lucru.
Cat de stupid trebuie sa fii sa zici ceva de genul “Eu nu știu să avem vreun caz în România, relevant și sigur de vreo infectare dintr-un restaurant” – pentru ca tu esti atotstiutor si singura autoritate in ce e relevant, daca tu nu stii atunci nu exista. Oamenii se infecteaza in proximitate si VOI (din HoReCa) alaturi de multi alti destepti (CTP, de ex) inchideti ochii cand oamenii incalca regulile si-i ajutati, tacit, sa infecteze pe altii. Porti masca, te distantezi. Sarea careva din HoReCa sa le zica clientilor ca gradul de ocupare a fost atins? Ca nu mai e loc? Sa nu stea prea aproape? Niciodata. In autobuze lumea tolereaza pe cei fara masca, etc.
N-ai avut chef sa te implici atunci cand putea face ceva, acum suferi.

Raspunde

Comenteaza