Sute de oameni săraci din Cluj-Napoca, copii și adulți, primesc aproape zilnic o masă caldă la prânz. Voluntarii unor Asociații binevoitoare gătesc pentru mulți dintre clujenii care nu fac față traiului de zi cu zi, cu alte cuvinte trăiesc la limita supraviețuirii și au mare nevoie de cel puțin o masă caldă. Porția de mâncare oferită zilnic conține tot ceea ce are nevoie organismul, în general: carbohidrați (paste, orez, cartofi), proteine, minerale și vitamine. Pe lângă muncă sau efortul depus și gândurile celor implicați în acest proiect se îndreptă zilnic către sărmanii orașului.
Voluntarii Asociației “O Masă Caldă” pregătesc, de luni până vineri, între orele 11:00 și 15:00, în jur de 250-300 de mese calde pentru:
– 68-70 de copii înscriși în centrele de zi EveryChild, Familia Regăsită și de la grădinița Mămăruță din Pata Rât
– rezidenții centrelor pentru adulți Social de Urgență (de pe str. Dragoș Vodă 36) și de Găzduire Temporară (str. Oașului 298)
– persoanele vulnerabile, fără adăpost, care vin în Piața Cipariu în fiecare zi la ora 15:00 (numărul lor variază între 45 și 90. Întrucât niciodată nu știu câți vor fi, voluntarii pregătesc un minim de 100 de mese calde.
“Voluntarii au pregătit aceste mese calde chiar și în perioada stării de urgență. O porție nu costă mai mult de 4 lei“, ne-a explicat președintele Asociației “O Masă Caldă”, Raimonda Boian.
Asociația “O Masă Caldă” face acte de caritate de 8 ani, iar între timp și-a extins activitatea în alte 6 locații din țară precum Satu Mare, Adjud, Bistrița, Zalău București sau Constanța.
În același spirit al bunătății, Asociația “Misionarii lui Padre Pio” din Cluj-Napoca oferă mese calde în zilele de luni, miercuri și vineri pentru 50 de persoane. Printre aceștia se enumeră copii de 2-3 ani până la bătrâni în vârstă de 80 de ani. Totodată, voluntarii au dăruit sutelor de copii aflați în medii defavorizate, încălțăminte, articole de îmbrăcăminte, ghiozdane și rechizite cu ocazia începutului noului an școlar.
“Campania cu mesele calde este una dintre cele mai vechi acțiuni ale noastre. Durează din anul 2015, deci este al șaselea an în care oferim aceste mese calde pentru beneficiarii centrelor de adăpost temporare din oraș. Este vorba despre Centrul de Găzduire temporară de pe strada Oașului și Centrul Social de Urgență de pe strada Dragoș Vodă.
În prezent oferim 4 mese săptămânale în zilele de luni, miercuri și vineri. Dacă până la pandemie acțiunea se desfășura cu voluntari, în ideea că formam echipe care mergeau în bucătăria centrelor, o pregăteau și o serveau acolo, din 2020 activitatea a trebuit regândită. Prin urmare oferim mâncarea sub formă de catering”, ne-a precizat președintele Asociației “Misionarii lui Padre Pio”, Lucian Pârv.
În același timp, voluntarii Asociației demarează o acțiune prin care susțin un număr de 30 de familii cu posibilități materiale reduse: “Aceștia primesc lunar un pachet alimentar cu diverse produse, uneori și de igienă sau chiar haine. Depinde de ce donații primim la sediul nostru. Ne-am dori pe viitor să extindem numărul acestor persoane, dar asta nu ține doar de noi, ci de donatorii noștri. Am vrea să oferim aceste mese calde și beneficiarilor din centrele de adăpost sau chiar oamenilor străzii, însă posibilitățile materiale sunt limitate și putem să oferim doar 4 mese pe săptămână”, a completat președintele Asociației.
Pandemia a schimbat spectrul donatorilor: “Donațiile au scăzut drastic în ceea ce privesc persoanele juridice. Acestea și-au redirecționat toate fondurile către campaniile anti-Covid și mult mai puțin către campaniile caritabile. De cealaltă parte, persoanele fizice au rămas constante. Noi ne-am bazat întotdeauna oricum pe activitatea lor”, ne mai spune Lucian Pârv.
Până să înceapă noul an școlar în data de 13 septembrie, voluntarii Asociației “Misionarii lui Padre Pio” au dăruit mai multe ‘surprize’ copiilor aflați în medii defavorizate.
“În campania noastră care privește activitățile începutului de an școlar, oferim rechizite și ghiozdane pentru copiii din mediile defavorizate, în funcție de clasa în care sunt înscriși. Este vorba de 70 de copii din cadrul famiilor susținute constant de asociația noastră. Aceștia au mai primit încălțăminte, dar și articole de îmbrăcăminte.
Pe lângă acești copii, în satul Sava din județul Cluj, copiii de la clasele primare au primit ghiozdane și rechizite din partea donatorilor noștri. De asemenea, au fost ajutați și copiii de la Asociația ‘Sfânta Elisabeta’ de la casele de timp familial din localitatea Glodeni, județul Mureș”, a încheiat președintele Asociației.