Proiectul de hotărâre privind reorganizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC), aprobarea Organigramei, Statului de Funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare a aparatului propriu și a serviciilor sociale furnizate de către aceasta s-a aflat pe ordinea de zi în cadrul ședinței de joi a Consiliului Județean Cluj.
La un moment dat, și-au făcut apariția și controversele după ce spiritele s-au “încins” în timpul ședinței. Consilierii PSD și USR s-au arătat destul de indignați asupra proiectului inițiat de președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. Aceștia au solicitat informații suplimentare despre reorganizarea posturilor de conducere de la DGASPC Cluj, invocând o analiză mai “amplă”.
În urmă cu două luni, Alin Tișe, anunța reorganizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj, proiect care viza:
– reducerea posturilor de conducere cu 70%
– reducerea cu 60% a numărului de directori
– reducerea cu 80% a numărului de șefi de servicii
– reducerea cu 63,34% a numărului de structuri existe în prezent în cadrul DGASPC
– creșterea cu aproape 14% a numărului de posturi de execuție.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: “Aici nu se înlocuiesc oameni cu alți oameni. Vor rămâne mai puțini șefi, nu se înlocuiește nimeni cu nimeni. Șefii vor rămâne tot șefi, dar vor rămâne mai puțini”.
Consilierul Horia Chirteș (PSD): “Noi ne facem griji și ne întrebăm. Persoanele care au fost funcționari publici și li se desființează postul, nu aveți posibilitatea să le oferiți un alt post tot de funcționar public? Pentru că va trebui să treacă pe un post de persoană contractuală. Trecerea asta nu mi-e foarte clară. Am discutat cu doamna Molnar ca să văd și opiniile sindicatului și al persoanelor din Consiliul Director. Repet ceea ce au spus și colegii mei. Nu suntem împotriva acestui proiect ca idee în sine. Dar dumneaei nu a reușit să ne pună la dispoziție acel proces verbal doar pentru a vedea și alte idei, alte discuții din Consiliul Director. Nu ca să stopăm, vrem și noi să sprijinim. Dar să sprijinim în cunoștință de cauză”.
În prezent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj are un număr de 1329 posturi, din care 166 în aparatul propriu (152 funcţii publice din care 19 de conducere şi 133 de execuţie, 14 funcţii contractuale din care 1 de conducere și 13 de execuţie) 1017 funcții contractuale în centrele aflate în subordine (30 șef centru, 3 coordonator personal de specialitate și 984 personal de execuție) și 146 asistenți maternali profesioniști.
Structura organizatorică a DGASPC Cluj propusă cuprinde 1317 posturi, din care 167 în aparatul propriu (136 funcții publice, 9 de conducere și 127 de execuție și 31 funcții contractuale de execuție), 1004 funcții contractuale în centrele aflate în subordine (1 șef serviciu, 11 șef centru, 1 coordonator personal de specialitate și 991 personal de execuție) și 146 asistenți maternali profesioniști.
Modificările propuse vizează: desființarea/înființarea de noi structuri prin separarea unor activități; redimensionarea unor structuri existente; reorganizarea a 27 din cele 30 de centre existente în 9 complexe de servicii sociale; transformări de posturi ca urmare a promovării angajaților.
Alin Tișe: “Vor rămâne funcționari publici. Vă asigur că aceeași grijă pe care o aveți față de oameni, o am și eu pentru că nu sunt un iresponsabil. Noi nu decidem aici, cu toții colegii, să punem oamenii pe drumuri și să-i lăsăm fără locuri de muncă. Noi nu discutăm despre o persoană sau alta, ci despre o instituție care are un rol destul de important în cadrul Consiliului Județean ca și subordonată. Repet, să nu aveți impresia că noi, cei care conducem aici, suntem niște iresponsabili. Înțeleg unde este un deranj la mulți dintre cei care poate nu vor mai lua prin examen posturile de conducere și vor trebui să muncească în execuție, dar vă asigur că este loc pentru toți.
După atâția ani pot spune că cunosc și eu sistemul, nu ca cei care muncesc, dar poate îl cunosc mai bine decât mulți alții și mi-am dat seama după atăția ani ce funcționează și ce nu funcționează. M-am consultat și cu specialiștii care sunt implicați în mod direct, nu am luat-o eu de acasă, din dormitor cum să fac eu acolo să bulversez și cum să încurc activitatea. Vom avea grijă de toți angajații și vom încerca să creem o instituție modernă, model, care să apere atât interesele beneficiarilor, cât și interesele angajaților pe partea de salarizare sau partea de muncă”, a precizat Alin Tișe.
Consilierul Laura Chiorean (PSD) a cerut imediat amânarea proiectului, punerea la dispoziție a raportului de audit extern pentru consultarea de către toți consilierii, invocând că proiectul se reorganizează “în grabă”, o metodă specifică condițiilor de pandemie: “Se impune reorganizarea DGASPC, dar nu de pe azi pe mâine”, a exclamat Chiorean.
Alin Tișe: “Nu urmărim să dăm oameni afară, ci să reașezăm lucrurile între personalul de conducere și angajați. Șefii vor rămâne șefi, dar vor fi mai puțini. Deranjul este la unii care nu mai muncesc pe funcții de conducere și vor lucra pe funcții de execuție. La fiecare centru erau: director de centru, administrator de centru, coordonator de centru, ajutor de administrator, doar așa ca să avem șefi, să dăm salarii de funcții de conducere. Legea ne obligă de altfel să le oferim tot o poziție de șef”.
Propunerea de amânare a proiectului: 12 voturi „pentru”
În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat: 21 voturi „pentru”.
Alin Tișe: “Se pare că ne-am inspirat de la București. Nu pot să nu constat că s-a format o coaliție USR+PSD”, a încheiat președintele Consiliului Județean Cluj.