Pentru a veni în sprijinul populației, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat luni seară că a fost adoptată ordonanța de urgență privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze pentru sezonul rece 2021-2022. Compensarea atât la energie electrică cât și la gaze naturale se va face la un preț de referință de 68 de bani pe kilowatt. Orice preț mai mare de 68 va beneficia de compensare.
Totuși, pentru a beneficia de ameliorarea prețurilor, românii vor trebui să se încadreze într-o limită de consum de 30-200 kilowați pe lună sau 150-1.000 pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
“Plătim o gestiune pe care a făcut-o Comisia Europeană când am intrat în pandemie. Atunci au fost enorm de mulți bani pe piață pentru ca toate țările europene să-și poată plăti măștile, vaccinurile, publicitatea și alte minuni. Am împrumutat țările și s-a creat un plus de lichiditate. Prin urmare, una dintre căile de absorbire a plusului de lichiditate, în afară de deprecierea monedei la noi, nu la euro, s-a produs prin aceste certificate verzi. Prețul de energie a crescut, iar pe cale de consecință toți cei care consumă energie sau pretind că depind de energie, au mărit prețurile. În acest fel se absoarbe plusul de lichidate într-o perioadă de un an, doi, depinde.
Din fericire, la Cluj, presupun că sunt mai mulți bogați decât săraci. Nu am o statistică, dar așa privind cum se desfășoară lucrurile în ultimii 15-20 de ani, la Cluj, există un plus de economisire. O mare parte dintre clujeni probabil că vor avea o viață mai ușoară, dar vor fi și oameni necăjiți care nu vor face față și își vor amâna plățile sau îi vor deconecta dacă hotăririle vor fi de așa natură. Deocamdată vrem să vedem o subvenție pe care să o primească cei cu capacitate de plată redusă”, a explicat fondatorul Băncii Transilvania, economistul Iosif Pop.
Guvernul a transmis procentul populației care va beneficia de compensații: “Vorbim de o compensare pentru 5.200.000 de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane români – 85% din populația României- și de 2.200.000 de gospodării la rețeaua de gaze – dintr-un total de 3.600.000 – peste 65% din totalul populației conectate””, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, ieri, după ședința de guvern.