EXCLUSIV | Părinții elevilor de la liceul “George Coșbuc”, revoltați că nu are cine să le predea copiilor în germană. IȘJ Cluj susține că nu s-au găsit profesori

by admin

Părinții elevilor de la secția de limba germană din cadrul Colegiului Național “George Coșbuc” din Cluj-Napoca susțin că nu există destui profesori care să le predea copiilor în limba germană. Aceștia spun că problema persistă de ani de zile, nu “de ieri, de azi”. Mai exact, la clasele de a VI-a, la secția de germană, matematica este predată în limba română de către directorul adjunct, iar ulterior, copiii sunt nevoiți să-și traducă singuri temele în limba germană. De asemenea, nici anul trecut, nici anul acesta, nu s-a găsit un profesor de biologie care să predea în limba germană. Elevii învață de pe manuale în limba română.

“Anul trecut, înainte de începerea anului școlar, două dintre doamnele profesoare de matematică care le preda copiilor în limba germană și-au anunțat pensionarea. Una, de fapt, era în pensie și preda cu ora, iar cealaltă era în prag de pensionare. Au anunțat la începutul anului școlar că nu mai vin. Noi am înțeles că nu se pot scoate din buzunar peste noapte niște profesori de limba germană. Am acceptat anul trecut – unul de compromis – să vină un suplinitor, mai ales că a fost și online. Anul acesta matematica este predată de doamna director adjunct care pe site-ul colegiului apare la catedra de fizică. Ulterior am aflat că are și specializarea de matematică.

Dumneaei nu a predat de mulți ani matematică mai ales la ciclul gimnazial. Colegiul susține că știe germană, dar și-o va perfecționa mai târziu. Momentan, ea le scrie la tablă, vorbește. Totuși, copiii spun că doamna director mai greșește. Ea le predă în română, însă ei trebuie să-și facă temele în germană. Ulterior nu știm cum le va verifica. Cum poate dânsa să afle dacă copiii și-au scris corect temele?”, se întreabă părintele unui elev de la Colegiul Național “George Coșbuc”.

De asemenea, o situație similară se petrece și la clasele de a VII-a. Profesorul de matematică de anul trecut nu a mai fost adus și anul acesta, deși era vorbitor de limba română. Chiar și așa, părinții și-l doreau la clasă însă n-au mai avut parte.

“Școala a motivat că nu mai dorește el, că nu mai poate, că are limită de vârstă. Cert este că orele neacoperite s-au împărțit în interiorul școlii. Părinții l-au sunat pe acel profesor, iar spre uimirea lor au aflat că el nu a fost contactat de către școală <<Dom’le mai vrei să vii să predai? Clasa respectivă dorește să facă ore cu dumneata>>. Prin urmare, ne-am dat seama imediat că reprezentanții Colegiului Național “George Coșbuc” nu au înștiințat aceste probleme care vizează deficitul numărului de profesori, Inspectoratului Școlar Județean Cluj”, completează furioși părinții.

Aceștia susțin că nu au vrut să relateze public până acum situația creată în cadrul Colegiului Național, deoarece nu doresc ca, “copiii lor să aibă de suferit din pricina acestei situații”. Odată ce au înaintat totuși aceste demersuri, părinții iau în calcul să acționeze în instanță Colegiul Național “George Coșbuc” pentru discriminare.

“În condițiile aceastea, e clar că una dintre cele trei-patru clase pică. Pe bună dreptate pot să consider că suntem discriminați pentru că această clasă va primi un profesor struțo-cămilă, e și nu e, are specializare, dar nu a predat. Știe germană, dar nu are competențele să predea în limba germană maternă. Așa puteam să ne înscriem copiii la orice școală de cartier și nu făceam eforturi.

Nu mi se pare ok să nu ai cadre didactice, să nu ai manuale, noi fiind secție germană maternă, nu intensiv. Copiii au dat evaluare când au fost admiși în clasa 0, una eliminatorie chiar”, concluzionează părinții elevilor.

Ca urmare a solicitării noastre cu privire la verificarea informațiilor, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj ne-a adus la cunoștință punctul de vedere:

“Prin pensionarea a două profesoare de matematică la sfârșitul anului școlar 2019-2020 de la Colegiul Național “George Coșbuc” Cluj-Napoca, s-au eliberat 2 catedre de matematică cu predare în limba germană. La nivelul județului Cluj nu au fost profesori vorbitori de limbă germană, care să dorească să predea matematică. Inspectoratul Școlar Județean și Colegiul Național “George Coșbuc” Cluj-Napoca au făcut toate demersurile pentru identificarea unor posibili profesori sau studenți vorbitori de limba germană, care să predea matematică, însă fără a ajunge la un rezultat favorabil. Situația s-a repetat și în anul școlar 2021-2022 fiind identică și la biologie la care nu există în sistem profesori vorbitori de limba germană.

Precizăm că directorul Colegiului Național “George Coșbuc” Cluj-Napoca a făcut toate demersurile posibile pentru asigurarea cu personal didactic calificat pentru anul școlar 2021-2022″, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj-Napoca.

Părinții se arată destul de nemulțumiți de răspunsul primit din partea reprezentanților IȘJ Cluj. Aceștia susțin că vor fi nevoiți să le ofere meditații copiilor de acasă pentru a putea face față examenelor de la finalul ciclului gimnazial.

“Bănuiam că va fi un răspuns de acesta, de nici-cum. Am înțeles că un an am experimentat cu o suplinitoare, dar mi se părea firesc ca situația să se rezolve. Noi ne apropiem peste doi ani de un examen, în fine. Tipic! Nu mă așteptam la altceva, vorba aia, ei se acoperă între ei. Să desființeze secția de germană dacă nu au profesori. Să meargă în lichidare. De ce mai organizează concurs de admitere pentru limba germana în clasa 0 dacă ei nu au cadre?

Ce să mai facem? Nu știu ce am putea să facem în situația aceasta. Ei ne-au răspuns senin, <<asta este>>. Ne consolăm și ne acceptăm soarta. O să plătim meditații la greu de acasă, ne descurcăm cum putem și mergem la examen. În fine, nu mai are sens! Oricum nu se rezolvă, acesta este sistemul, asta ne e țara din păcate. Recunoști că de doi ani ai deficit de cadre și nu cred că nu s-au găsit măcar studenți în ani terminali. Har Domnului, UBB are profesori pe disciplina de limbă germană”, a explicat părintele unui elev de la Colegiul Național “George Coșbuc”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza