Consiliul Național al Elevilor cere ca decizia privind închiderea școlilor, în localitățile în care incidența cazurilor de Covid este de peste 6 la mie, să fie luată de conducerea unităților. Aceștia susțin că menținerea școlilor deschise presupune, pentru mulți dintre ei, folosirea mijloacelor de transport în comun și interacționarea cu un număr mare de persoane din comunitate, ceea ce favorizează răspândirea virusului.
În aceste condiții, Consiliul Național al Elevilor solicită ca decizia închiderii școlilor aflate în localități unde incidența este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituții, respectiv la decizia Consiliului de Administrație, în baza principiului descentralizării.
“Este important ca particularitățile fiecărei unități de învățământ să fie luate în considerare, ținând cont de infrastructura disponibilă, mijloacele de testare disponibile sau numărul de infectări înregistrate. Pragul de 50% din numărul total de clase aflate în online pentru schimbarea scenariului de funcționare al întregii școli nu ține cont de acești factori, ci, de multe ori, pune în pericol sănătatea elevilor chiar și în unitățile de învățământ unde acesta nu este atins. Nu transformați școlile în paturi ATI”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.
După solicitarea venită din partea elevilor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a ținut să-și exprime punctul de vedere menționând că “nu e nevoie ca elevii să ceară un lucru care există deja”. De asemenea, ministrul îi asigură de faptul că toate deciziile autorităților se iau în interesul școlii și al elevului.
“Cumva greu de înțeles. Pe de o parte, înțelegem îngrijorările manifestate în spațiul public de către Consiliul Național al Elevilor și aceste sintagme puternice pe care le folosiți. Sunt, într-adevăr, 13.000 de elevi și preșcolari infectați, sunt peste 4.000 de angajați din sistemul de învățământ. Situația este foarte gravă și îngrijorătoare. Deci, înțelegem acest lucru, însă solicitarea pe care o fac nu o înțelegem. Îi asigurăm de faptul că toate deciziile autorităților se iau în interesul școlii și al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate și dreptul la educație.
Prevederile sunt cuprinse în articolul 3, alineatul 2, coroborat cu articolul 6, alineatul 9 din ordinul comun de ministru. Deci, practic, cer ceva ce există. Înainte de a cere, întotdeauna, ca ministru al educației o să recomand să citești. Dacă citești cele 12-14 pagini ale ordinului comun de ministru, găsești răspunsul la aceste întrebări. Nu e nevoie să ceri un lucru care există deja”, a explicat Sorin Cîmpeanu, conform Digi24.
În urmă cu o zi, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a cerut miniștrilor în exercițiu ai Sănătății și Educației ca elevii din localitățile unde incidența COVID depășește 6 la mia de locuitori să rămână acasă și să învețe în sistem online.
În mai puțin de o lună de la începutul noului an școlar, aproape 13.000 de elevi şi 4.400 de profesori s-au infectat cu COVID-19.