Parlamentul a votat ca educația juridică să devină materie în învățământul preuniversitar, care să fie studiată în toate școlile din România începând cu anul școlar viitor. Potrivit judecătorului Cristi Danileț e un moment istoric, care a pornit de la o idee acum câțiva ani și apoi s-a transformat într-un uriaș program național.
„În anul 2013 s-a semnat un protocol între Ministerul Educației și Ministerul Justiției prin care oamenii legii puteau să meargă în școli să le explice copiilor noțiuni minime, nu atât despre drepturi, cât mai ales despre obligații, îndatorii, responsabilități și efecte asupra lor. În același timp, copiii au ajuns să vină în vizite la tribunal. În anul 2015 am înființat o organizație VeDemJust, care reunește oameni ai legii juriști, dar și profesori și elevi. În momentul de față avem 6.900 de elevi cărora li se predă materia opțională educație juridică de către profesori din aceste școli. În momentul de fața s-a mers la un nivel mai înalt. Parlamentul a adoptat o lege prin care această materie va fi predată în toate școlile din România, pentru copiii de la ciclu primar și copiii de la ciclul gimnazial. În felul acesta tinerii noștri vor crește mai responsabili”, spune judecătorul Cristi Danileț.
Asociația VeDem Just salută votul de azi din Senatul României, în calitate de cameră decizională, cu privire la introducerea educației antreprenoriale, financiare și juridice ca materii de studiu obligatorii, începând cu anul școlar viitor. Legea va intra în vigoare după promulgarea de către Președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial.