Universitatea „Babeș- Bolyai” lansează Oncovox, prima platformă gratuită de psihoterapie destinată femeilor cu cancer la sân

by admin

Universitatea „Babeș- Bolyai” lansează Oncovox, un program gratuit de psihoterapie online special creat pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân. Este vorba despre primul program de acest fel din România.

Cancerul are un impact emoțional devastator asupra persoanei diagnosticate. 75% dintre femeile diagnosticate cu cancer la sân vor înfrunta în primii 2 ani un nivel extrem de crescut de frică, anxietate, tristețe, demoralizare, probleme de somn, stimă de sine scăzută. Chiar și după încheierea tratamentului medical e atât de greu să te întorci la cum erai înainte, și e normal să îți simți afectate relațiile cu cei din jur, cu cei dragi.

Programul Oncovox este special construit pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 2 ani. Acesta a fost gândit de specialiștii UBB pentru a susține perioada de final de tratament medical și de recuperare și este adaptat special pentru problemele emoționale și sociale specifice acestei perioade extrem de dificile. Acest program este ideal pentru femeile care au început să se recupereze fizic, și întâmpină dificultăți cu recuperare emoțională.

Prin Oncovox, ședințele dintr-un cabinet de psihoterapie sunt aduse online, sub formă de text, audio si video, cu suportul unui psiholog. Oncovox îți aduce acasă, când vrei tu, în ritmul tău, principiile Terapiei Acceptării și Angajamentului. Fiind disponibil online, Oncovox poate fi accesat din orice oraș din țară, la orice oră.

Terapia Acceptării și Angajamentului este o formă de terapie activă, care te învață abilități prin care îți poți gestiona mai eficient gândurile și emoțiile dificile, ca acestea să aibă mai puțin impact asupra ta.

Programul constă în 8 module, disponibile timp de 10 săptămâni, pe care le parcurgi asemeni unui curs online. Ai un modul/săptămână de parcurs, care consta în acces la conținut text, audio, video, exerciții. Tu vei citi, asculta, completa și reflecta asupra celor prezentate în module. În fiecare modul vei dezvolta noi abilități, și acestea se vor încheia mereu cu exerciții clare care te vor ajuta să-ți faci un plan de acțiune, să pui o nouă abilitate în aplicare. Pe măsură ce închei un modul, vei primi feedback din partea psihologului tău și acces la următorul modul.

Toată activitatea se va desfășura pe acest site, iar parcursul tău va fi monitorizat psihologul tău. Cu el sau ea vei putea conversa prin email, pe platformă. Îi vei putea scrie psihologului tău cel puțin o dată pe săptămână, la finalul modului, sau ori de câte ori ai vreo întrebare, nelămurire, sau nu merge ceva bine la platformă.

Periodic vei completa câteva teste psihologice care îți vor evalua parcursul, ca atât tu cât și psihologul tău să știți cât de mult te ajută intervenția. Știm că asta mănâncă timp în plus, dar prezența testelor ne ajută să menținem intervenția gratuită.

Programul Oncovox este disponibil gratuit pentru că este în faza de testare în România. Acest program va fi validat cu ajutorul participării tale printr-un studiu clinic comparativ, desfășurat de Departamentul de Psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Dacă alegi să te înscrii în acest program gratuit vei trece printr-o etapă de evaluare care constă în completarea unor teste psihologice și o discuție telefonică cu un psihoterapeut. În urma acestei etape de evaluare, vei fi alocată aleatoriu fie grupului care începe intervenția imediat – în noiembrie 2021, fie vei fi alocată grupului de participanți care vor începe intervenția întârziat, în ianuarie 2022. Ambele grupuri vor fi monitorizate de către un terapeut pe tot parcursul intervenției.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza