Universitatea „Babeș- Bolyai” rămâne pe primul loc în clasamentul universităților din România

by admin

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca rămâne pe primul loc în topul universităților din România, potrivit Metarankingul Universitar- 2021 publicat joi de Asociația Ad Astra a Cercetătorilor din România. Este pentru al șaselea an consecutiv în care universitatea clujeană ocupă prima poziție. 

Printre primele zece universități de țară se află alte trei instituții de învățământ din Cluj-Napoca.

Rang / Universitatea / TOTAL

1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca / 20

2. Universitatea din București / 19

2. Universitatea Politehnica București / 19

3. Universitatea de Vest din Timișoara / 14

3. Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca / 14

4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași / 12

5. Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București / 11

6. Universitatea Transilvania din Brașov / 10

6. Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași / 10

7. Academia de Studii Economice din București / 7

7. Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași / 7

7. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca / 7

8. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca / 6

9.  Universitatea Dunărea de Jos din Galați / 5

9. Universitatea Politehnica Timișoara / 5

10. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu / 4

10. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș / 4

Metarankingul Universitar reunește rezultatele din mai multe rankinguri internaționale ale universităților, în această analiză fiind analizate și combinate 11 rankinguri internaționale acreditate de IREG Observatory, în care  universitățile românești ocupă poziții diferite de la un ranking la altul, în funcție de nuanțele din indicatorii folosiți în clasificare. Metarankingul Universitar are rolul de a identifica paternuri relativ stabile în poziționare. 

„Evident, mă bucur că am reușit să rămânem prima universitate a țării – iată, șase ani la rând, deși cu fluctuații, e drept minimale -, dar observ o dinamică mare a multor universități din România, dinamică care generează o competiție sănătoasă între universitățile românești. De asemenea, mă bucur să văd progrese ale universităților românești, deși, cine le știe citi trebuie să rămână îngrijorat (alții, din afară, cresc mai repede și mai mult ca noi, iar noi ne adunăm într-o zonă tot mai omogenă, dar nepoziționată încă foarte competitiv). Pentru mine rankingurile sunt importante nu în primul rând pentru mesajul public, deși și acesta contează într-o anumită măsură rezonabilă, ci mai ales pentru analizele interne pe care le putem face prin raportare la benchmark-uri internaționale, susținând astfel politici academice bazate pe dovezi (evidence-based). Iar la UBB am făcut și facem mereu astfel de analize, pentru a ne realiza cât mai bine misiunea academică”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șase ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza