Natura trebuie să aibă prioritate în amenajarea Parcului Est. Asta a reieșit în urma consultărilor publice lansate de Primăria Cluj-Napoca prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) cu privire la proiectul viitorului Parc Est din Gheorgheni.
Circa 1.300 de oameni au răspuns chestionarului lansat de Primărie anul trecut și au spus, printre altele, că își doresc locuri de joacă pentru copii, spații verzi, zone de recreere, dar și vegetație și păsări.
„Este un proiect unic în felul lui și încercăm prin tema pe care o compunem să obținem proiecte care să întărească această unicitate, care este dată de amplasarea în oraș și mai ales de prezența acelei mici insule de viață sălbatică. Partea cea mai dificilă aici este nu atât păstrarea vieții naturale, pentru că natura își vede de ea însăși, ci de neinvadarea vieții natural.Trebuie să știm, să învățăm să proiectăm delimitarea între insula naturală și zona amenajată pentru orășeni”, a explicat Arhitectul Kázmér Kovács, profesor de teoria arhitecturii și proiectare la Universitatea de arhitectură și urbanism “Ion Mincu”.
Principiile de fond privind amenajarea vor ține astfel cont de unicitatea sitului, avându-se practic în vedere o intervenție minimală pentru a se asigura ocrotirea elementelor naturale, având în vedere faptul că în zona viitorului parc trăiesc diverse specii de păsări, cum ar fi silvia de câmp. Pe partea de principii funcționale, se vor lua în calcul amenajări sportive, locuri de joacă diferențiate pe categorii de vârstă, spații de alimentație publică, iar în interiorul parcului vor predomina grădini urbane, precum și spații naturale neamenajate, cu pasarele de vizitare și pavilioane de observare a faunei sălbatice.