Activitatea BJOG, afectată de pandemia de COVID-19. Cum și-a adaptat biblioteca serviciile pentru a inspira învățarea

by Oana Spiru

Activitatea BJOG a fost afectată de pandemia de COVID-19, dar biblioteca a continuat să-și deservească comunitatea încercând să-și adapteze serviciile pentru a inspira învățarea, a stârni curiozitatea și a conecta oamenii, dovedind astfel că are un rol important pentru beneficiarii săi, mai ales în aceste vremuri incerte.
A fost anul în care, atât personalul cât și utilizatorii s-au obișnuit cu „noua normalitate” și s-au reluat activitățile culturale cu public, cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de situația epidemiologică. Dovadă că lucrurile au început să revină către normal stau indicatorii realizați în 2021 față de 2020 și anume: numărul total de vizite la bibliotecă (în toate locațiile și prin mediul virtual) a fost de 392.011 față de 289.521 în 2020, iar numărul de documente consultate a fost de 199.721 față de 167.126 în 2020.

  • zilnic, la biblioteca județeană au avut loc 765 de vizite (la sediul central și la cele 4 filiale de cartier);
  • au fost consultate 790 documente zilnic (carte, presă, filme, muzică etc), din care 600 au fost împrumutate la domiciliu;
  • au fost oferite 171 de alte servicii/zi în afara împrumutului (prelungiri, rețineri, internet, consultare catalog etc);
  • au fost organizate în medie 7,7 activități cultural-educative/zi, fie fizic la bibliotecă, fie on-line.

Centenarul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj

În anul 2021 Biblioteca Județeană a împlinit 100 de ani de activitate. Cu acest prilej, pe parcursul întregului an au fost organizate activități dedicate.

În perioada 14-21 mai 2021 a fost organizată o primă serie de evenimente mari dedicate Centenarului Bibliotecii.

În data de 14 mai a avut loc evenimentul festiv „100 de ani de lectură publică la Cluj-Napoca” – cu participarea oficialităților și bibliotecarilor din alte biblioteci clujene, urmat de lansarea concursului „Cutreier Clujul” și decernarea premiilor pentru colaboratorii și voluntarii bibliotecii. Seara, a avut loc spectacolul BJC 100 – Aniversare cu muzică și culoare. Simbioză între literatură, muzică și pictură care a cuprins un mini-concert la harpă în interpretarea Alexandrei Răileanu, un scurt recital de poezie în interpretarea actorului Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Cristian Grosu, o invitație la pictură adresată participanților și premierea celor mai fideli cititori ai bibliotecii.

Pe parcursul săptămânii, biblioteca a organizat 75 de activități destinate tuturor vârstelor:, cluburi, ateliere, întâlniri cu scriitori, expoziții de carte etc. Dintre acestea amintim: întâlnirea cu scriitoarea clujeană Florina Ilis, sub genericul „Cine sunt eu? O sută de ani din arborele genealogic al familiei mele”, un dialog despre romanul ,,Cartea numerilor” de Florina Ilis, clubul de lectură „Vocea cititorului” în colaborare cu Victor Miron, o seară de poezie, ,,Găsește cartea, descoperă autorul, câștigă un premiu!” – vânătoare de comori în bibliotecă, prezentări pentru elevi cu titlul „O bibliotecă de 100 de ani!”, ateliere de reciclare creativă „BookArt – o nouă viață a cărții”, „Arhitectura bibliotecilor din lume în 100 de imagini”.

Al doilea eveniment major dedicat acestei aniversări a avut loc în data de 18 iunie 2021, în Parcul Central, la Centrul de Cultură Urbană Casino și a cuprins: premierea celor mai fideli cititori copiii care au fost așteptați cu surprize de mai multe personaje din povești, lansarea antologiei în două volume „Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj – două decenii de istorie: 2000-2020”, o discuție cu tema „Rolul și importanța bibliotecii în viața comunității”, care i-a avut ca invitați pe doamna profesor univ. dr. Ioana Bican și pe domnul George Vasile Dâncu, director al Editurii Școala Ardeleană, premierea cititorilor fideli ai bibliotecii. Seara s-a încheiat cu un mini-concert susținut de reprezentanți ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. În antologia cuprinzând două volume editată la Școala Ardeleană au fost cuprinse articole publicate de personalul bibliotecii, în perioada 2000-2020, articole care sunt mărturie a activității desfășurate pentru publicul din Cluj-Napoca și din județul Cluj, în îndeplinirea misiunii de bibliotecă publică a județului.

Secția pentru copii a organizat, în perioada 30 iunie-4 august 2021, o serie de ateliere de scriere creativă sub genericul „Călătorii imaginare printr-un secol de bibliotecă”. Adresate copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani, acestea s-au desfășurat sub forma unor întâlniri, la bibliotecă sau on-line, cu scriitori din spațiul literar românesc (Alex Moldovan, Florin Bican, Simona Antonescu, Laura Grünberg) și au inclus un tur ghidat prin centrul istoric al Clujului și o vizită la compartimentul Colecții Speciale, memorie și cunoaștere locală. Obiectivul atelierelor a fost de a pregăti participanții, prin culegerea de idei creative și sfaturi din partea scriitorilor, precum și prin reliefarea unor repere ale istoriei locale, în vederea scrierii unor povestiri care să relateze întâmplări fictive petrecute în jurul bibliotecii într-o perioadă, la alegere, din cei 100 de ani de existență.

Tot dedicate Centenarului Bibliotecii au fost organizate expoziții precum: „Personalități care s-au născut în anul 1921, anul înființării Bibliotecii”, „Historiogramă – Cum au evoluat în timp Clujul și biblioteca sa publică” și au fost pregătite postări pentru pagina de Facebook a bibliotecii: „100 de cărți de citit măcar o dată-n viață”, „Cluj-100 de publicații în 100 de ani”, „100 de gânduri pentru suflet”, „100 de picturi – 100 de povești în culori”.

„American Corner Cluj-Napoca – 15 ani”

American Corner Cluj-Napoca a sărbătorit în luna decembrie 15 ani de la inaugurare.

Pe lângă activitățile tradiționale: Ziua Culturii Naţionale, Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internaţională a Cititului Împreună, Ziua Internaţională a Poeziei, Săptămâna Naţională a Bibliotecilor, Concursul de desene „Eroii cărţilor citite”, Cenaclul literar „Traian Brad”, Nocturna bibliotecilor, Zilele Bibliotecilor de Cartier, Festivalul Cărții pentru Copii, Concursul național de lectură Bătălia Cărților – ediţia a VIII-a, au fost organizate și alte activități în mediul on-line:

  • Activități în cadrul proiectelor cultural-educative
  • Ore de poveste în limbile română, maghiară, engleză
  • Ore de lectură pentru întreaga familie în cadrul programului Citesc o carte împreună cu copilul meu
  • Recomandări de lectură pentru toate vârstele
  • Recomandări de lectură audio prin colaborarea cu Radio Cluj
  • Expoziții virtuale conform Calendarului evenimentelor și manifestărilor culturale
  • Concursuri de creație literară, de cultură generală, de fotografie, de desen
  • Cluburi de limbi străine
  • Clubul curioșilor Ghidușel cel istețel

În anul 2021, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” a continuat organizarea activităților de învățare pentru utilizatorii de toate vârstele: „eGraphic Club” pentru adolescenți organizat de American Corner Cluj-Napoca, ateliere de programare pentru copii și adolescenți, cluburi de limbi străine pentru copii și adolescenți, Clubul de conversație în limba română dedicată copiilor de etnie maghiară, Cursul de antreprenoriat social si management de proiect pentru tineri (14-20 de ani) „Provoacă viitorul: Fii antreprenor!” organizat de American Corner Cluj-Napoca, Clubul de bricolaj pentru adulți etc.

În vederea creşterii gradului de incluziune socială în comunitatea municipiului Cluj-Napoca prin furnizarea de servicii pentru categoriile defavorizate din Cluj-Napoca au fost organizate următoarele activități:

  • activități de lectură (poezii, proză ușoară, autori români solicitați), jocuri de masă (șah, cărți, remi), socializare la Căminul de bătrâni „Capernaum”, cu ajutorul voluntarilor programului „Implică-te și dăruiește. Fii voluntar!”;
  • cursul SuperSeniori speaking english și curs de limba japoneză pentru seniorii Centrului de Zi pentru Vârstnici nr. 1 Cluj-Napoca, cu ajutorul voluntarilor programului „Implică-te și dăruiește. Fii voluntar!”;
  • Clubul on-line de lectură pentru seniorii Centrul de zi pentru vârstnici nr. 1 din Cluj-Napoca cu ajutorul voluntarilor programului „Implică-te și dăruiește. Fii voluntar!”;
  • serviciul de discuții telefonice pentru vârstnici aflați în singurătate a presupus 20 de conversații și 40 de participanți, cu ajutorul voluntarilor programului „Implică-te și dăruiește. Fii voluntar!”;
  • cursul Seniorii și calculatorul organizat la sediul central care are ca scop organizarea unor activități de instruire în utilizarea calculatorului și a Facebook-ului pentru seniori (15 activități cu 43 participanți).

Dezvoltarea serviciilor de bibliotecă

Din luna octombrie la sediul central și la filialele de cartier Biblioteca Județeană „Octavian Goga” s-a oferit asistență gratuită pentru generarea în format digital sau imprimat a certificatului COVID. Beneficiarii au fost persoane în etate nefamiliarizate cu tehnologia, numărul acestora a ajuns la finele anului la 1.171. Asistența s-a oferit inclusiv prin telefon, de la distanță solicitanții au fost orientați în parcurgerea pașilor pentru descărcarea certificatului.

Începând cu luna octombrie, Filiala „Traian Brad” din cartierul Mănăștur, str. Izlazului nr.18, și-a extins de la 8 la 12 ore/zi pentru a oferi posibilitatea mai multor membrii ai comunității să beneficieze de serviciile și facilitățile pe care aceasta le oferă.

În anul 2021 în urma vizitei la bibliotecă a Ambasadorului Indiei în România, printr-o donație din partea acestuia de aproape 250 de volume, în cadrul Sălii multiculturale a fost organizat un Colț indian care a fost pus la dispoziția publicului.

Pentru că ne pasă de sănătatea comunității, biblioteca a achiziționat la sfârșitul anului încă un aparat de sterilizat documente, astfel, documentele restituite au putut fi igienizate și repuse în circulație mult mai rapid.

Pentru satisfacerea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, biblioteca a oferit suport prin acordarea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

A fost dezvoltată baza de date Memorie și cunoaștere locală în cadrul secțiunilor Bibliografia istorică și Personalități locale.

A fost dezvoltată continuu Biblioteca digitală prin scanarea de carte, astfel că, la sfârșitul anului 2021 colecția cuprindea un număr de peste 14.000 de înregistrări.

Participarea în proiecte cu finanțare externă, Europeana Sport

Proiectul, co-finanțat prin Connecting Europe Facility a Uniunii Europene, are ca scop valorificarea colecțiilor deținute de persoane particulare sau cluburi sportive prin intermediul Bibliotecii Digitale a Europei – Europeana. Au fost organizate Zilele de colectare în 15-16 aprilie și 27-28 mai 2021 prin introducerea și verificarea contribuțiilor participanților pe platforma pusă la dispoziție de Europeana (în total 26 de contributori cu 93 de povești și aproximativ 870 de obiecte digitale), s-a contribuit la realizarea articolului despre Nadia Comăneci și a fost organizată expoziția „Sportul românesc în colecția Europeana Sport”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza