Conform specialiștilor severitatea cazurilor de COVID în rândul copiilor nu e un motiv de îngrijorare, deși numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 e în creștere. Totodată, medicii pediatri susțin că minorii pot rămâne cu sechele după infecția cu Coronavirus.
Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului, afirmă că sindromul long COVID îi afectează și pe copii, iar simptomele pot rămâne la copii până la 12 săptămâni.
„Acești copii care aparent trec prin boli mai puțin zgomotoase pot rămâne simptomatici. Pot avea minte încețoșată, forță mai puțină, unii pot avea și disfuncție cardiacă”, a declarat Medicul pediatru Mihai Craiu, în cadrul unei dezdateri susținută de organizația Salvați Copiii.
Medicul Mihai Craiu susține că la copiii foarte mici poate să înceapă ca o gastroenterita acută: „cei mai mulți au venit cu febra și vărsături, nu au venit cu boala respiratorie în prim plan”.
Totodată, în cadrul dezbaterii organizate de Salvați Copiii România, medicii pediatri au prezentat simptomele specifice infecției cu Sars-Cov-2 cu care copiii se prezintă la urgențe în valul 5.
„Febra înaltă, durere în gat, tuse, componenta laringiană a tusei, latratoare, adică ragușeala și manifestări digestive, de tipul vărsăturilor sau scaunelor modificate și inapetență”, spune medicul pediatru Anca Drăgănescu.