Inteligența Artificială este tot mai prezentă în poker, în special în mediul online, și reușește să ducă acest joc la un nivel și mai distractiv. Pokerul este jucat zilnic de milioane de oameni online, iar ei beneficiază de funcțiile integrate special prin intermediul Inteligenței Artificiale. În plus, cu ajutorul algoritmilor s-au creat softuri speciale care îi ajută pe cei aflați la început de drum și nu numai să joace poker mai bine și să ia deciziile potrivite.
Dar de Inteligența Artificială nu se folosesc doar cei aflați la început de drum, ci și jucători consacrați. Spre exemplu, canadianul cu origini românești Daniel Negreanu, unul dintre cei mai buni jucători de poker din istorie, a remarcat modul în care s-a transformat acest joc în ultimii ani.
“Pokerul este foarte diferit astăzi față de jocul pe care am început să îl practic la finalul anilor ’90. Astăzi, Inteligența Artificială și diverse programe software vă pot ajut să descoperiți lucruri pe care în trecut le aflai doar prin practică și prin greșelile pe care le făceai. Dar acum știi clar ce ai de făcut, știi ce trebuie să faci cu ajutorul Inteligenței Artificiale, lucru care nu era valabil și înainte. O mulțime de jucători de top folosesc în zilele noastre programe pentru a-și îmbunătăți jocul”, a spus Daniel Negreanu.
Ca un exemplu concret, prin intermediul Inteligenței Artificiale poți vedea ce șanse ai să câștigi un anumit pot în timp real, în funcție de ce maini de poker ai sau poker hands cum se mai numesc in articolele de specialitate. De asemenea, există numeroase softuri care simulează probabilitățile de câștig în funcție de diverse combinații, iar acestea sunt foarte utile în special pentru cei aflați la început de drum.
Însă cercetătorii au mers și mai departe, iar în anul 2019 a fost creat un experiment tare interesant. Astfel, cercetătorii au creat un robot pe nume Pluribus, care a fost pus să joace împotriva unor jucători de poker de top. În primul experiment, jucătorii de top au avut la dispoziție 5 mii de mâini împotriva unor copii ale lui Pluribus. Câștigător a ieșit însă robotul, deși printre adversari s-au aflat nume importante precum Darren Elias, care a avut rezultate excelente în World Poker Tour, dar și Chris “Jesus” Ferguson, care s-a impus la 6 evenimente din cadrul WSOP.
Cercetătorii au derulat ulterior încă un experiment ce l-a avut în prim-plan pe Pluribus. Robotul a întâlnit 5 jucători simultan, iar la finalul a celor 10 mii de mâini a ieșit câștigător. Pluribus a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon în colaborare cu specialiștii din domeniul Inteligenței Artificiale de la Facebook. Acest experiment a fost foarte important deoarece cercetătorii au arătat că un robot poate învinge inclusiv o barieră umană, într-un joc în care contează foarte mult și latura emoțională.
Totodată, a fost o demonstrație a faptului că pokerul nu este neapărat doar un joc de noroc, ținând cont că strategia contează mai mult ca oricând și deciziile inspirate te pot apropia de succes. Acest lucru este dovedit și de faptul că, de foarte multe ori, la evenimentele importante învingători ies cam aceeași jucători de top. Desigur, în viața de zi cu zi pokerul este și un joc în care gestionarea emoțiilor contează foarte mult.
Ce este Inteligența Artificială?
Despre Inteligența Artificială am auzit vorbindu-se tot mai des în ultimii ani, fiind prezentă în tot mai multe domenii, nu doar în poker. Prin intermediul ei, cercetătorii încearcă să creeze sisteme, mașini sau roboți care imită inteligența umană în timp ce efectuează diverse activități. Practic, Inteligența Artificială ne face de cele mai multe ori viața mai ușoară fără să ne dăm seama. Pentru companii, ea scutește cheltuieli importante deoarece prin intermediul unor boți pot fi gestionate sarcini care în trecut necesitau resurse umane.
În plus, și locuințele au devenit inteligente în ultimii ani prin integrarea soluțiilor de tip smart home. Iar în industrie se folosesc din ce în ce mai mult roboți, în timp ce oamenii ajung doar să supervizeze activitatea acestora. Inteligența Artificială este așadar prezentă zi de zi în viețile noastre, iar Comisia Europeană a declarat-o ca fiind una dintre prioritățile sale, investițiile din domeniu ridicându-se la 20 de miliarde de euro în acest deceniu. Cele mai importante domenii în care se dorește integrarea ei sunt asistența medicală, agricultura, transporturi, energie și administrație publică. La nivel global, investițiile în Inteligență Artificială au crescut de 5 ori comparativ cu anul 2017.
În acest moment, organizațiile folosesc cel mai frecvent Inteligența Artificială pentru a detecta și descuraja încălcările securității, pentru a reduce activitatea de gestionare a producției și pentru a rezolva diverse probleme tehnice ale utilizatorilor. Scopul final este de a ușura munca angajaților și pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor, folosindu-ne de Inteligența Artificială.