HYPE Cluj este un club de robotică dedicat elevilor din cadrul Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, înființat în 2016. De la apariție aceștia au câștigat numeroase competiții naționale din domeniul roboticii încurajând acest fenomen în rândul tinerilor din Cluj-Napoca, un oraș cu o evoluție tehnologică considerabilă la nivel național. În privința posibilităților competiționale din sfera roboticii și a activităților clubului am discutat cu George Tofan, cel mai ”vârstnic” membru al echipei, elev în clasa a doisprezecea la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca:
Ce însemnătate are acest proiect?
Ș.B. Acest proiect a fost înființat de o corporație din America pentru a atrage cât mai mulți copii și tineri, în special pentru licee ”all around the world”, cu scopul de a atrage elevii în sfera roboticii, a programării mecanice și a ingineriei în general.
În ce constă ”First Tech Challenge”acesată competiție la care participați?
Ș.B Această competiție a apărut în Romania acum 5 ani, în fiecare an având o probă nouă pentru cei ce participă. Participanții sunt nevoiți să își procure piesele, de obicei acestea vin din America iar folosind aceste piese fiecare își asamblează propriul robot în modalități cât mai ingenioase, în funcție de dorința fiecăruia. Roboții asamblați trebuie ulterior să îndeplinească diverse probe care se schimbă în fiecare ediție. Anul acesta traseul implică adunarea unor cuburi și interacțiunea cu diverse obiecte amplasate pe ruta lor dar și depășirea unor obstacole.
De cate ori ați participat la aceasta competiție?
Echipa noastră participă de când a apărut în Romania concursul, din anul 2016 iar membrii din actuala formație au participat în ultimii 4 ani, încă de când noi eram în clasa a noua. În fiecare an ne-am calificat la etapa națională a competiției primind diferite premii la categorii speciale. Noi am câstigat la criteriul “motivate award” atât pentru motivația arătată de noi în cadrul proiectului dar și pe social media prin campanii cu care i-am motivat pe oameni să se dedice acestei activități și acestui club.
Cum ați fost premiați pentru parcursul vostru?
Premiile nu sunt recompensate financiar însă saltul la etapa națională este echivalentul unui ”boost” în notorietate. Pentru a câștiga unul din aceste award-uri e nevoie de multă muncă dar și de organizare, trebuie să mergi ”țintit” pe un criteriu anume. Sunt 6 criterii în total dar nu ai cum să câștigi sperând să îndeplinești toate criteriile ci trebuie să te concentrezi pe unul singur.
Dacă ajungi la etapa națională, lucrurile se complică fiindcă numai 3 echipe acced mai departe la cea internațională, unde departajarea se face prin concurs efectiv. Într-adevăr cei ce participă o fac pentru notorietate, proiectele sunt afișate pe pagina celor de la #Națieprineducație, asociația care a adus proictul în Romania și care este frecventată de numeroși sponsori mari și organizații în căutare de oameni dedicați roboticii.
Cum v-ați inspirat pentru proiectul de anul acesta? Ce reprezintă pentru voi?
Anul acesta a fost o perioadă grea pentru noi mai ales din cauza pandemiei, care ne-a întrerupt aproape toată activitatea clubului. Nu știam dacă vom mai participa. Când am început să lucrăm la proiect nu aveam sponsori, nu aveam pe nimeni. Pentru noi a însemnat enorm faptul că ne-am mobilizat ca o echipă în aceste condiții pentru a duce mai departe tradiția performantei și a ne califica la etapa națională, pentru a lua un award și a da mai departe pasiunea pentru robotică și programare generației următoare.
N-am putut lasă clubul de robotică să moară. Vrem ca povestea să continue chiar dacă anul ăsta nu avem elevi dintr-a zecea fiindcă în școala online ei au ratat perioada de recrutare și pregătire. Vom menține clubul în viață și îl vom ajuta să obțină în continuare premii pe plan național.
Cum ați găsit sponsorizări pentru proiecte?
Prin diverse cunoștințe, prin oameni apropiați care au vrut să ajute. Am întrebat în diferite părți. Ne-am făcut un proiect de sponsorizare în care am prezentat clubul, competiția și robotul nostru. Am vorbit cu diverse firme. Am organizat meciuri demonstrative fizice la Iulius Mall aici în Cluj. Ne-am bucurat să găsim parteneri cu care să putem colabora prin propriile noastre eforturi.
Ce reprezintă robotul creat de voi pebtru aceasta competiție?
L-am construit integral din componente complet noi fata de anii trecuți, nu am putut recicla nimic din fostele creații. Am și ratat la limită comanda de piese noi din America care se face la începutul fiecărui an și astfel am fost forțați să lucrăm cu ce mai componente nefolosite aveam deja la dispoziție. Nu a fost o munca ușoară să-l aducem la stadiul actual dar suntem mulțumiți de el și speram ca efortul să fie răsplătit.
Cum te-ai simțit să lucrezi la acest proiect?
Sunt în această echipă de când am intrat la liceu. La început mi-a fost mai greu, nu eram integrat total în echipa și nu înțelegeam ce se întâmplă dar am fost perseverent, am învățat de la colegii mai mari până să ajung eu în postura de a-i ajuta pe cei tineri iar asta rămâne motivația mea principală de a continua în aceasta echipă, să dau mai departe din ce am învățat în cei 4 ani aici.
Cum vă alegeți proiectul cu care concurați?
În fiecare an se dă o tema care specifică ce trebuie să facă robotul. Știm ce trebuie să facem, problema este cum să facem. Începem prin a construi robotul apoi îl ajustam. Am început de la un mecanism simplu pe care l-am îmbunătățit după necesități.
Exista programe de finanțare pentru acest tip de proiecte din partea instituțiilor publice locale?
Noi acceptam ajutorul financiar din partea oricui este dispus să tină această echipă în viață. Până acum am fost sponsorizați doar de companii private. Din ce am observat este posibilă și sponsorizarea din partea unor instituții publice, am descoperit recent acest fapt văzând echipe din alte localități care au primit sponsorizări din partea primăriilor pentru organizarea unor competiții amicale sau meciuri demonstrative. Mai mult de atât, în 2020, Primăria Cluj a sponsorizat organizarea meciului regional ce s-a ținut la “Innovation Park” pe Valea Chintaului. Țin minte că atunci însuși primarul Emil Boc ne-a înmânat diplomele de premiere.
Ce mesaj ați lăsa echipei voastre în ce privește viitorul? Ce realizări țintiți și cum vă vedeți în plan îndepărtat?
Noi speram să ajutam cât mai mulți tineri din generațiile care vor urma să-și descopere pasiunea pentru acest domeniu tehnic, al programării și ingineriei dar și să-și îmbunătățească soft-skills-urile, de a reuși să vorbească în public, de a cere ajutor atunci când au nevoie, de a găsi un sponsor pentru ceea ce au nevoie și nu în ultimul rând de a comunica cât mai eficient și a lucra într-o echipa.