Deputatul Achimaș a cerut actualizarea proiectelor de raport ale APCEMN pentru că omit criza refugiaților din Ucraina

by Oana Spiru

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, a cerut actualizarea proiectelor de raport ale Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) pentru că acestea omit problema crizei refugiaților din Ucraina determinate de războiul declanșat de Rusia.

S-a întâmplat cu ocazia reuniunilor online ale Comisiei pentru probleme juridice și politice și Comisiei pentru cultură, educație și probleme sociale ale APCEMN, organizație din care fac parte Rusia, Ucraina, România, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Turcia.

Având în vedere circumstanțele actuale, deputatul român a afirmat că tema reuniunii „Impactul social al crizei refugiaților în statele membre OCEMN” este de maximă importanță și sunt necesare actualizări ale contribuțiilor naționale la raport. Cu alte cuvinte, raportul nu a cuprins date despre criza refugiaților din Ucraina.

“(…) Nu putem ignora invazia rusă în Ucraina și atrocitățile raportate ca fiind comise de forțele armate ruse împotriva civililor ucraineni. Încă de la început, Parlamentul României a condamnat ferm agresiunea armată masivă a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Războiul din Ucraina a dus la o criză umanitară fără precedent.

Putem vorbi astăzi despre impactul social al crizei refugiaților ignorând situația din Ucraina? Putem vorbi despre „salvarea de vieți umane, drepturile omului și siguranța tuturor refugiaților”?

Nu cred. Comitetul nostru nu poate desfășura activități ca de obicei în această chestiune. Vă rog, domnule președinte, să consultați membrii și, dacă este cazul, să supuneți la vot propunerea de a continua discuția pe acest subiect în următoarea ședință a comisiei și de a actualiza contribuțiile noastre naționale la Raport în funcție de realități”, a subliniat Patriciu Achimaș-Cadariu în luarea sa de poziție.

Profesorul Achimaș-Cadariu s-a adresat audienței și în calitate de chirurg oncolog, atrăgând atenția asupra cazurilor numeroase de pacienți oncologici, refugiați din Ucraina, care au nevoie de tratament în România. El a menționat că războiul din Ucraina a dus la o criză umanitară fără precedent. Dezbaterile pe temele aflate pe agendele comisiilor se vor relua cu ocazia reuniunilor din toamnă.

Un alt membru al delegației Parlamentului României la APCEMN, deputatul Lóránt-Zoltan Sas a obținut amânarea dezbaterilor pe margine proiectelor de raport și recomandare ale Comisiei politice cu tema”Rolul parlamentelor în stimularea investițiilor străine”.

Parlamentarul român a subliniat că aceste documente nu reflectă provocările grave cu care se confruntă regiunea noastră din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, ambele fiind state membre OCEMN.

Raportul și recomandarea în forma lor amânată aduc în discuție legislația națională și cadrele instituționale, dar ignoră condiția primordială pentru atragerea investițiilor străine în regiune și peste tot în lume: pacea.

De asemenea, la inițiativa domnului deputat Sas, membrii comisiei au aprobat eliminarea de pe ordinea de zi a adoptării Declarației APCEMN dedicate aniversării a 30 de ani de la înființarea OCEMN.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza