Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operaţi în continuare în România ca urmare a prelungirii cu încă trei ani a Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătăţii, Grupul San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România.
“În curând, România probabil că va atinge sustenabilitatea unui program care să poată să ofere intervenţii chirurgicale tuturor copiilor din România în zona aceasta a chirurgiei cardiovasculare şi din această cauză acordul pe care l-am semnat astăzi va consfinţi continuarea acestui proiect pe de o parte şi extinderea lui. (…) Am fost impresionat de tineri colegi din România care au învăţat să opereze copii pentru diverse malformaţii legate de aparatul circulator, oameni tineri. (…) Aici am avut un model de bună practică. (…) De curând au fost operaţi doi copii din Ucraina, copii ai refugiaţilor din Ucraina şi este un exemplu de solidaritate europeană, aş spune. (…) Astăzi am prelungit pentru trei ani acordul între diversele entităţi care fac parte dintr-un consorţiu de sănătate, aşa l-aş numi”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Profesor doctor Tammam Youssef, coordonatorul proiectului pentru România, şi-a manifestat speranţa ca în anul 2025 toţi copiii care se nasc cu malformaţii cardiace să fie operaţi în ţară.
“Venim noi ca misiune pentru a face patologie complexă. Nu mai facem cazuri simple. (…) O să reluăm activitatea la Timişoara şi Iaşi. (…) Cred că în 2025 nu o să mai iasă niciun copil să fie operat în străinătate. (…) În fiecare an se nasc 1.000 de cazuri. Dintre aceştia 100-150 sunt urgenţe. Urgenţele acestea înainte mureau toate, acum aproape nu mai moare niciunul. (…) Am ajuns să facem 95% din cazuri. 5% din cazuri nu le putem face aici, le trimitem la San Donato, care se operează ca şi copiii italieni”, a spus medicul.
Programul de cooperare, care a început în anul 2013, are două componente: una în care echipe de medici italieni şi români operează copiii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România şi cealaltă de pregătire profesională în Italia a personalului medical din ţara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.
Intervenţiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” şi în centrele din Iaşi, Cluj Napoca şi Timişoara.
La eveniment a fost prezent şi ambasadorul Italiei în România Alfredo Durante Mangoni.
Sursa: agerpres.ro