Conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj este acuzată că a refuzat ajutorul unei fundații care dorea să efectueze lucrări de renovare a unității sanitare. Întâmplarea a fost povestită pe rețelele de socializare de Codin Maticiuc, cel care a avut o astfel inițiativă în numele Fundației Metropolis.
„Dragii mei clujeni,
Rândurile astea sunt scrise special pentru voi. Va rog sa le citiți și să le distribuiți ca să ajungă la cât mai mulți dintre voi pentru că totul vă privește în mod direct.
Numele meu este Codin și conduc o inițiativă în cadrul Fundației Metropolis numită #spitalepublicedinbaniprivati. Adică renovez și utilez spitale de stat. Am făcut-o la 3 spitale mari din București și la mai multe din țară. N-o să vă plictisesc cu detalii, încerc s-o țin scurtă.
Am făcut o greșeală, ceva ce am spus că nu voi face, lăsați-mă să explic: inițiativa asta a mea este promovată de anul trecut de UNTOLD. Anul ăsta s-a alăturat și TIFF. Acum suntem parteneri și cu Sports Festival! Greșeală mea aici începe, m-am lăsat înduplecat de fata care lucrează la marketing care a zis să facem ceva și pentru Cluj atât timp cât și Clujul e lângă noi. De ce consider asta o greșeală? Pentru ca am zis de la început că o pun anunțuri din când în când și vom merge la spitalele care ne contactează, nu invers. De data asta m-am gândit că Georgiana are dreptate, prea mult iubesc Clujul, prea mult simt ca mi-a fost alături. Mi-am călcat pe principii și am lăsat directorul fundației sa contacteze un spital din Cluj. A contactat Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj, pe domnul manager Cornel Aldea spunând că le stăm la dispoziție cu orice, orice nevoie. După câteva mailuri conducerea spitalului nu a mai răspuns. Am refuzat să cred și am solicitat numărul managerului și i-am scris pe wapp. Mi-am luat un mega seen.
Într-un final apoteotic directorul fundației Metropolis a dat de manager care i-a spus telefonic că nu-și dorește să ne implicăm în renovare pentru că nu vrea să „ne facem reclamă” cu acest lucru. Desigur transparența de „before and after” și faptul ca postez exact ce am făcut și cât a costat nu este pentru oricine. Domnul manager Aldea a spus că poate renova spitalul cu firme care nu îi cer sa filmeze acest „before and after” care la noi e obligatoriu ca să arătăm unde merg banii donatorilor.
Dragii mei clujeni, să știți că Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii o sa fie sigur curând renovat la nivelul 2023, va rog sa stați cu ochii pe el să-l vedeți cum se înnoiește. Să știți că și de utilat e utilat cu cea mai nouă aparatură. Este top și se îndreaptă spre perfecțiune, să vedeți voi.
Domnule primar Boc, domnule ministru al Sănătății, nu e nevoie de nimic la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj dacă își permit să refuze fonduri private nerambursabile. Ei sigur atrag inițiative private de peste tot, sigur mai mari și mai convenabile decât a mea”, a scris Codin Maticiuc pe rețelele de socializare.
Maticiuc cere în continuare sprijinul clujenilor, dar pentru susținerea altor unități medicale.
„Dragii mei clujeni, mă întorc la principiul de la care m-am abătut. Dacă știți un spital care merită susținut, rugați managerul să-l contacteze pe directorul fundației: Alin Manole +40 (730) 012 644, sau pe mail office@fundatiametropolis.ro. De asemenea, pentru cei care vor să ni se alăture puteți da un sms cu textul „FACEM” la 8845 pentru 2 euro pe lună. Eu vă promit aceeași transparenta ca și până acum”, a mai scris Maticiuc.
În urmă cu două luni, mai mulți părinți s-au plâns că au fost nevoiți să aștepte ore întregi, afară, în frig, cu copii bolnavi pentru ca aceștia să fie consultați de medicii Spitalului de Copii Cluj. Conducerea spitalului a explicat atunci că doar 10-15% din cazuri necesită internare și că sala de așteptare e în renovare.