Potrivit Consiliului Județean Cluj, Iosif Bordea un bărbat din localitatea Muntele Rece care la vârsta de 63 de ani practică în continuare meșteșugul cărbunării a primit din partea Ministerului Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial titlul de ”Tezaur Uman Viu”.
”Iosif a Mițului din Muntele Rece, așa cum îl știu sătenii, are 63 de ani și duce mai departe meșteșugul de „a face cărbunare”, ajutat de soția lui, Ileana. A învățat în tinerețe, alături de tatăl și bunicul său. Puținii căuaci care mai sunt activi în zonă își aduc cărbunii de la el, astfel, contribuția cărbunarului este extrem de importantă la desfășurarea și menținerea în timp a activității fierăriilor din zonă.” au anunțat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.
Conform sursei citate, bărbatul și-a îndeletnicit toți cei nouă copii pentru a duce mai departe acest meșteșug, fiind unicul cărbunar de pe aria comunelor Măguri-Răcătău și Gilău care ajuta prin activitatea sa munca fierăriilor din zonă. Astfel Iosif Bordea a intrat pe lista celor 14 păstrători ai tradițiilor românești ce dețin titulatura de Tezaur Uman Viu.
”Cei care primesc această distincție transmit, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.” au mai comunicat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.
Păstrarea și salvgardarea patrimoniului imaterial a luat ființă ca o inițiativă a UNESCO iar în prezent Ministerul Culturii susține programul și își propune descoperirea și recunoașterea la nivel național a creatorilor și păstrătorilor valorilor tradiționale ale comunităților de proveniență.