Ministrul Daea afirmă că România își va satisface cererea internă de grâu fără să neglijeze exportul

by Christian Suciu

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunțat că 94 % din suprafața totală cu grâu a României a fost recoltată până în prezent iar în cadrul ședinței de guvern acesta s-a declarat încrezător de faptul că recoltele de grâu vor satisface atât cererea internă cât și necesarul pentru export. Potrivit ministrului, în acest an recoltarea grânelor a fost accelerată pentru a preveni pierderea recoltei.

”Fenomenele naturale de furtuni și supracoatură ar putea determina scăderi de recoltă. Mai avem aproape patru procente de recoltat în interiorul arcului carpatic, județele Mureș, Covasna și Brașov.( …) Recoltele sunt cuprinse între trei tone și 8.500 de kilograme de grâu, ceea ce garantează că, pe de o parte, este satisfăcută cererea de consum într-o anumită zonă și există posibilități de schimburi între județe. Putem spune, și vă voi spune exact când avem ultima suprafață recoltată, că avem toată cantitatea de grâu pentru a face față cererii interne și de asemenea pentru export.” a transmis Ministrul Daea.

Din spusele acestuia nu mai puțin de 200 de mii de hectare de pormub și floarea soarelui au fost avariate însă în zonele irigate au fost și nu vor fi probleme.

”În ceea ce privește culturile care ne creează probleme sau în care vremea ne creează probleme, sunt afectate porumbul și floarea-soarelui. Echipele de control care sunt stabilite prin ordin al prefectului se deplasează pe câmp, determină în fiecare zonă gradul de deteriorare, care sunt pierderile. , ei întocmesc documentațiile corespunzătoare.(…) si depun cu promptitudine un raport centralizat la Ministerul Agriculturii. (…) Suntem acum la peste 200.000 ha care ar fi afectate în diverse grade. Diverse grade înseamnă atât avariate in totalitate dar și 30%-40% sau 50% avariate. Nu sunt probleme si nu vor fi probleme in zonele irigate, deși in zona de sud a tării avem stații de pompare în afara posibilității de aspirare a apei din cauza nivelului scăzut al Dunării.” a mai adăugat acesta.

În parteneriat cu Ministerul Mediului s-a stabilit un mod de lucru după caz

”Avertismentul care se dă pentru o anumită porțiune a Dunării ar trebui interpretat pe teren, astfel încât să nu planificăm o restricție care să afecteze continuitatea sau continuarea activității de irigare în câmp. (…) Înseamnă ca astăzi, deși avem cote scăzute in ultima porțiune a cursului Dunării, nivelurile de amplasament asigură în continuare capacitatea de aspirație si nivelul de exploatare necesar. Acolo, așadar, funcționează sistemele de irigații iar în perimetrul irigat culturile nu sunt afectate.” a mai transmis Ministrul Agriculturii Petre Daea.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza