Deși în municipiul Cluj-Napoca și în județul Cluj a crescut exponențial numărul firmelor, statisticile oficiale vorbesc de aproape 42000 de firme, forța de muncă este marea provocare pe care o au antreprenorii.
Studiile recente asupra forţei de muncă, respectiv realitatea din piață ararată că numărul angajaților precum și gradul de profesionalizare al acestora au înregistrat o scădere alarmantă în ultimii ani. De exemplu, numai la nivelul judetului Cluj intre anii 2017 şi 2018 se înregistrează o scădere a resursei de muncă de 0.83%. În acest moment sunt disponibile în Cluj 24000 de locuri de muncă, potrivit AJOFM Cluj.
“Activez pe piața de construcții și deși salariile au crescut în această industrie, nu găsesc oameni suficienți pentru lucrările angajate “,
ne-a mărturisit un antreprenor clujean.
Soluția, spun specialiștii, o reprezintă importul forței de muncă. Astfel că statul a stabilit contingentul imigranților de pe piața muncii la 30.000 de lucrători,pentru anul 2020, având în vedere potențialul de dezvoltare economică a României și necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate.
“Prezența imigranților pe piața muncii din Cluj este o realitate necesară. Cum numărul de firme a explodat, în sens pozitiv, ajutate și de programele naționale de start up dar și cele pe fonduri europene, forța de muncă devine provocarea supremă pentru antreprenori. Iar lucrul ăsta se simte acut la Cluj”,
a precizat Ionuț Moldovan, specialist în resurse umane și protecția muncii.
Foto: deschide.md