Ministrul Energiei, Virgil Popescu consideră că noua reglementare a Comisiei Europene privind corectarea prețului gazelor ar conduce mai degrabă spre creșterea prețurilor și nu către o plafonare a acestora. Declarația Ministrului a venit după participarea în conferinței TTE de la Bruxelles, pe tema gestionării efectelor crizei energetice.
”În cadrul discuțiilor privind mecanismul de corectare a prețului gazelor naturale am reiterat solicitarea României privind introducerea unui plafon general pentru toate tranzacțiile cu gaze naturale din UE. Regulamentul prezentat răspunde doar parțial solicitărilor făcute de România, precum și de alte state membre, in acest sens. Nivelul actual al pragurilor cuprinse in regulament (un preț al instrumentelor derivate peste 275 euro timp de 2 săptămâni si un exces al Title Transfer Facility – TTF – preț cu 58 euro fata de alte preturi de referință pentru GNL pentru 10 zile de tranzacționare consecutive într-un interval de două săptămâni) reprezintă o invitație la creșterea prețului gazelor naturale și nu un mecanism de plafonare. Am subliniat importanța de a avea condiții de activare realiste și flexibile, astfel încât mecanismul să răspundă solicitărilor Concluziilor Consiliului European din octombrie 2022, pentru a limita imediat episoadele de preț excesiv la gazele naturale.” a declarat în urma conferinței Ministrul Popescu.
Acesta s-a arătat totuși în favoarea măsurilor privind activarea platformei europene de achiziție comună a gazelor naturale, precum și a măsurilor de solidaritate între statele membre privind aprovizionarea energetică.
” Am susținut importanța activării urgente a platformei europene de achiziție comună de gaze naturale, cu participare voluntară a companiilor și asigurarea unei distribuții echilibrate a volumelor suplimentare de gaze. În ceea ce privește măsurile de solidaritate între statele membre în cazul unei crize de aprovizionare, Am susținut importanța protejării industriei naționale, a asigurării unei compensații echitabile pentru gazul vândut în spirit de solidaritate, precum și posibilitatea ca statele membre să poată încheia în mod voluntar acorduri de solidaritate cu statele din Comunitatea Energetică.” a mai adăugat Ministrul Energiei.
sursa: agerpres.ro