Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, a transmis proiectul legii învățământului universitar aduce îmbunătățiri relevante pentru învățământul superior. Acesta declarat pentru Euronews că noul proiect este ”bine conectat cu reformele europene”.
” În variantele anterioare noi, la UBB am avut două critici majore legate de această lege. O critică a fost legată de arhitectura sistemului academic, acest lucru s-a corectat în acest moment foarte bine, aș spune eu, chiar foarte bine, în sensul că avem universități cu misiuni clar definite și că avem indicatori cu potențial de evaluare a acestor misiuni, coroborate cu norma didactică foarte bine definită, în nicio lege nu a fost atât de bine definită, împreună cu clarificarea relațiilor între nivelurile de licență, master și doctorat. Deci aici suntem mulțumiți.” a transmis Prof. Univ. Dr. Daniel David conform edupedu.ro.
Potrivit acestuia printre principalele îmbunătățiri se numără cele din domeniul eticii, prin sporirea autonomiei Comisiei de Etică cu scopul ca aceasta să poată interveni în mai multe situații, inclusiv în desfășurarea cursurilor de etică universitară. Mai mult de atât, Rectorul menționează că proiectul legii este unul elaborat în concordanță cu reformele europene.
” Deci, per ansamblu, eu cred că sub aspectul învățământului superior, din perspectiva noastră, lucrurile arată bine, acceptabil, legea este bine conectată cu reformele europene, care au venit pe linia microcertificatelor, învățământului dual, concentrărilor academice de exemplu și a altor reforme care au apărut între timp la nivel european din 2011, astfel încât sigur, nu știu dacă se va dori lucrul ăsta, dar le spun încă odată celor din parlament că, dacă vor dori, această lege a învățământului superior să marcheze începând cu anul 2023 poate ar merita decuplată de legea învățământului preuniversitar, altfel vom aștepta până la anul fiindcă nu cred că veți termina la timp dacă mergem împreună cu cea de preuniversitar.” a mai adăugat Daniel David.
Acesta este de părere că legea ar trebui adoptată separat față de legea învățământului preuniversitar pe care nu o vede aplicată mai devreme de anul universitar 2024-2025.
”Eu cred că este în regulă și ar putea să i se dea drumul poate un pic mai repede. Dacă o legăm de cea a învățământului preuniversitar, sentimentul meu este că mai repede de anul universitar 2024 – 2025 nu o să o aplicăm și pierdem tocmai alegerile care au loc în universități începând cu 2023.” a conchis Rectorul UBB, Prof. Univ. Dr. Daniel David.
1 comentariu
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]