UMFCD susține transformarea unor spitale din subordinea Ministerului Transporturilor în spitale universitare

by Christian Suciu

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București susține transferarea unor infrastructuri spitalicești aflate sub coordonarea Ministerului Transporturilor în administrația Universităților de Medicină tradiționale pentru ca acestea să devină unități sanitare universitare. Rectorul UMF București, Virel Jinga a atras atenția asupra potențialului ridicat pe care acest transfer l-ar putea avea în dezvoltarea resursei umane în domeniul sănătății.

” Dezvoltarea unei reţele de spitale universitare reprezintă un pas important pentru îmbunătăţirea sistemului public de sănătate din România. Aceste spitale vor putea oferi oportunităţi de învăţare pentru studenţi, formare pentru medicii rezidenţi, dar în cadrul unităţilor se pot organiza şi platforme de cercetare. Pe de altă parte, în spitalele universitare se pot dezvolta servicii de nişă în medicină care să vină în sprijinul pacienţilor pe diverse patologii. Spitalele universitare sunt de obicei echipate cu tehnologie modernă şi pot oferi astfel servicii medicale specializate şi complexe, care nu sunt disponibile în alte spitale publice.” a transmis Rectorul UMFCD București.

Conform afirmațiilor sale, realizarea acestei rețele de spitale universitare ar avea un impact considerabil asupra cercetării medicale și ar putea atrage totodată numeroși specialiști din domeniul sănătății.

” În plus, spitalele universitare pot deveni centre de excelenţă în cercetare, contribuind la dezvoltarea de noi tratamente şi terapii pentru pacienţi la fel cum vedem şi în alte ţări, care investesc mult mai mult decât noi în sistemul de sănătate.” a mai transmis Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.

Acesta consideră că trecerea unora din spitalele aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în administrarea Universităţilor de Medicină va facilita dezvoltarea profesională a personalului medical ce își desfășoară activitatea în prezent în unitățile respective.

” Spitalele universitare nu numai că furnizează asistenţă medicală pentru pacienţi, dar oferă şi oportunităţi unice de formare pentru studenţii şi medicii rezidenţi. Prin intermediul spitalelor universitare, studenţii au acces la cadre universitare cu experienţă vastă în domeniu, ceea ce le permite să dobândească cunoştinţe esenţiale pentru a deveni medicii de mâine, care să lucreze în sistemul medical public românesc. În plus, dezvoltarea spitalelor universitare ajută şi la îmbunătăţirea abilităţilor medicilor rezidenţi, dar şi la intensificarea schimbului de experienţă atât de necesar în ceea ce înseamnă medicină astăzi, ceea ce duce în final la o îmbunătăţire semnificativă în furnizarea serviciilor medicale.” a mai afirmat Rectorul UMFCD, Viorel Jinga.

Un punct de vedere asemănător în privința includerii spitalelor din subordinea Ministerului Transporturilor în administrarea Universităților de Medicină l-a avut Rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu.

” Avantajele integrării şcolilor de medicină cu spitalele universitare sunt de natură interdisciplinară şi scolastică, prin acces facil la experţi din toate domeniile, atât clinice, cât şi din disciplinele fundamentale. Peste tot în lume, spitalul universitar este furnizor de servicii medicale de înaltă calitate, este locul unde se formează studenţii şi medicii rezidenţi, unde se supraspecializează medicii, este spaţiul ideal pentru cercetare medicală, pentru studiu, inovație şi progres.” a declarat Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu.

sursa: lookmedica.ro

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Dorin 14/03/2023 - 01:44

Este foarte bine daca se trece spitalul CFR la UMF Cluj Creste calitatea exigenta dotarea îngrijirea bolnavilor
precum și calitatea învățămantului medical clujean.
Succes dragi colegi

Raspunde

Comenteaza