”Atențiile” pacienților pentru medicii din spitale, o pată neagră pentru sistemul de sănătate din România! Dr. Emilian Imbri:” Cei care iau n-au niciun Dumnezeu, darămite Hipocrat.”

by Christian Suciu

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București, Emilian Imbri, a dezbătut în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron problema așa numitelor ”atenții” adresate medicilor și personalului medical al spitalelor din sistemul de sănătate românesc. Conform acestuia, fenomenul a devenit deja o problemă ancestrală a sistemului de sănătate iar românilor le este greu să se dezobișnuiască de ea.

” Exista 3 categorii care vor exista și de acum înainte: medicii care nu acceptă, medicii care primesc și medicii care cer. Cred ca 78% din medici refuză în general atunci când li se oferă ceva iar în unele spitale sunt făcute contracte în care tu semnezi că nu primești nimic dar la fel de bine poți «uita» câte ceva. Sigur că sunt platforme prin care li se atrage atenția pacienților că nu este nevoie să lași nimic dar vreau sa vă spun că există un obicei aproape «ancestral» cum că trebuie să dai ceva ca să primești mai multă atenție. Încă se mai întâmplă în spitale ca oamenii să ofere atenții medicilor.” a declarat fostul manager de la Spitalul ”Victor Babeș” pentru Prima News.

Un punct de vedere asemănător asupra acestui fenomen nefast a fost și cel al jurnalistului Florin Otrocol ce consideră că pacienții din ziua de azi plătesc prețul acestor obiceiuri ce au fost încurajate prin mentalitatea oamenilor vreme de generații.

” Încă de pe vremea fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, ne amintim de acele afișe: «Aici nu se ia mita». Acestea nu au avut nicio valoare. La fel și contractele care se fac între spitalele publice și pacienți. Nu poți schimba mentalitatea oamenilor de la țară care vine la medic și simte nevoia de a-i lăsa ceva ca să-l recompenseze pentru ca l-a băgat în seama. Suntem tributari unor metehne vechi de care ne vom debarasa foarte greu. Dacă te duci în sistemul privat medical acolo nu te duci să dai ceva peste pentru că deja plătești pentru serviciile medicale.” a transmis jurnalistul Florin Otrocol în cadrul emisiunii.

Deputatul PSD, Florin Buicu, a transmis că amploarea acestui fenomen a scăzut în țară datorită creșterilor salariale din ultimii ani la nivelul personalului medical al spitalelor iar condiționarea actului medical a devenit din ce în ce mai aspru condamnată în România.

”Sistemul de sănătate beneficiază de o creștere a salariilor nemaintâlnită în sistemul public. Personalul medical fie ca e vorba de asistente sau de medici au avut o dublare sau o triplare a salariului anterior.
Din perspectiva plăților informale, organizațiile de pacienți îmi spun că s-a redus numărul cadrelor medicale care așteaptă direct sau indirect tot felul de atenții.
Dacă vorbim de condiționarea actului medical aceasta trebuie amplu pedepsită. Din punctul de vedere al pacienților care lasă atenții am avut surpriza de a afla că unii pacienți la privat au ținut să mai aducă și altceva fata de taxa plătită.

Există un model instituit la nivel comportamental în populația din Romania. Încă de pe vremea KGB-ului s-au luat decizii ca persoanele influente la nivelul comunității precum medicul, preotul sau învățătorul să aibă salariile foarte mici pentru ca ei sa poată fi tentați de cei care beneficiau de serviciile acestora, care să asigure atenții către aceste categorii. Aceasta a fost o politică a statului pentru ca aceste categorii influente să poată fi controlate și manipulate despre care noi am putut afla în urma desecretizării.” a declarat Florin Buicu pentru Prima News.

Conform celor mai recente date oferite de către Eurobarometru, nu mai puțin de 18% din românii respondenți au oferit bani în spitale pentru diferite intervenții iar 53% au declarat că nu au încredere în personalul medical și de asistență sanitară.

” Opinia mea personală este că marea majoritate a celor care lucrează în sistem sunt persoane care nu acceptă sau pretind atenții. În afara doctorilor, cred că ceilalți membrii ai personalului medical ar fi mai predispuși să accepte deoarece nu au intrat în același sistem de salarizare cu aceștia.

Oamenii, de frică vor să se asigure că astfel sunt priviți cu mai multă atenție deși, în meseria noastră, cei care iau n-au niciun Dumnezeu, darămite Hipocrat. ” a mai adăugat medicul Emilian Imbri în intervenția sa pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza