Senatorul USR Anca Dragu a declarat în cadrul unei intervenții în emisiunea Prima News cu Ciprian Aron că ASF ar trebui să-și asume răspunderea pentru lipsa de măsuri în cazul falimentul firmelor City Insurance și Euroins, lideri pe piața asigurărilor RCA din România.
” Vedem un deficit de încredere în toata piața de capital, în toata piața asigurărilor, iar cu toată onestitatea ar trebui ca această conducere ASF să fie demisă imediat pentru a-și asuma aceste două falimente răsunătoare în mai puțin de 2 ani. Aproape 80% din piața de RCA a dat faliment sub această conducere deci această conducere nu mai are legitimitatea de a fi în funcții. Pasul doi dacă aceștia nu își dau demisia ar trebui să fie ca Parlamentul care i-a numit să îi demită și să vină cu oameni competenți. Eventual, să angajeze o firmă de recrutare și să selecteze o listă scurtă, de vreo persoane, cele mai bune din domeniul asigurărilor. Aceștia sunt pașii ce trebuie făcuți pentru redobândirea încrederii în piața de capital” a declarat pentru Prima News Anca Dragu.
Conform acesteia, calitatea numirilor în fruntea Autorității de Supraveghere Financiară este direct proporțională cu seriozitatea partidelor, iar acest fapt poate atrage un fenomen contagios asupra pieței de capital din România.
”Piața de capital este îngustă, nu sunt mulți jucători iar lichiditatea este scăzută. În acest context, scandalul ASF poate genera un fenomen de contagiune de la asigurări către toata piața de capital. Există un sentiment de neîncredere, ceea ce este firesc, iar atunci partidele politice care și-au numit acolo oameni, PNL, PSD și UDMR ar trebui să îi retragă și să vină cu propuneri pertinente, de calitate care să redea încrederea în piață.” a mai adăugat în intervenția sa, fostul Ministru al Finanțelor, Anca Dragu.
În viziunea ei, după următoarele 6 luni se va observa o creștere semnificativă a tarifelor pentru asigurările RCA iar acest fapt va atrage după sine și suplimentarea unor costuri în domeniul transporturilor.
”Vom vedea o creștere a tarifelor după ce vor trece aceste 6 luni în care s-au înghețat tarifele asigurărilor RCA, de la 1 martie 2022 vom vedea o creștere semnificativă. Contribuția pe care firmele de asigurare o plătesc către FGA (Fondul de Garantare a Asiguraților) a crescut de la 1% la 2,5% iar acum din nou la 4% pentru a strânge mai mulți bani de la firmele de asigurări în fiecare lună ca să plătească ce aveau de plătit din falimentul City Insurance. Acum vine un nou faliment și asigurații trebuie să fie despăgubiți din acești bani iar astfel, din punctul meu de vedere acest 4% nu va mai fi suficient și atunci vor crește efectiv costurile companiilor de asigurare, oricum era o diferență mare de preț între companii iar City Insurance și Euroins veneau cu prețuri foarte mici în comparație cu jumătate din firmele de pe segmentul RCA.
Să nu uităm că România nu este nici în Schengen iar firmele de transport rutier sau care fac exporturi vor fi afectate și vor pierde din competitivitate iar România nici înainte avea o situație bună în această privință, am încheiat anul trecut cu un deficit record de balanță comercială de peste 10% din PIB.” a mai transmis în cadrul emisiunii Prima News, senatorul Anca Dragu.
1 comentariu
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]