Activitățile din cadrul proiectului educativ ,,Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paște”, desfășurate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu unități de învățământ din județul nostru, continuă.
Următorul atelier se va derula în data de 23 martie a.c., în sala ,,Media”, din cadrul Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca. Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este parteneră în această activitate, iar beneficiarii atelierului de joi vor fi elevi de gimnaziu, interesați de acest meșteșug, tot mai rar întâlnit în prezent.
Consultantul artistic Claudiu Cubleșan le va prezenta tehnicile tradiționale de decorare a ouălor, precum tehnica „batic”, prin băi succesive de culoare. Vor fi amintite și alte tehnici tradiționale de vopsire a ouălor cu vopsele naturale, dintre care amintim: decorarea cu frunze, plante, fire de iarbă, lipite pe ou și legate în ciorap (dres) subțire, apoi introduse în apa în care se fierb cojile de ceapă roșie, respectiv albă, curcuma (condiment natural de culoare galbenă, obținut prin măcinarea rădăcinii), varză roșie, afine, sfeclă roșie etc. Decorarea ouălor se face cu ajutorul vopselelor, a cerii de albine, iar produsele obținute pot constitui obiectele unei expoziții în cadrul fiecărei școli partenere în proiect.
În cadrul atelierului va fi prezentă și tânăra interpretă de muzică populară Andrada Mariș, care va susține un recital de pricesne.
Un obiectiv important urmărit prin atelierul ,,Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paște” este cel care ține de trezirea interesului și a dragostei față de acest meșteșug, astfel încât, măcar o parte din elevii care vor fi inițiați în tainele acestuia să-l continue.
1 comentariu
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]