Cea de-a 18-a ediție de ”Noaptea Muzeelor” va începe mâine la Cluj!

by Christian Suciu

Weekend-ul vine cu numeroase activități care să-i scoată din case pe clujeni iar unul dintre cele mai așteptate este evenimentul cultural european ”Noaptea Muzeelor” , ajunsă la cea de-a 18-a ediție în Orașul de pe Someș. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, îi invită atât pe clujeni, cât și pe turiști să profite de această ocazie pentru a vizita muzeele Clujului.

” Invit pe această cale, clujenii și turiștii care ne vizitează județul în aceste zile, să profite de oportunitatea oferită și să treacă în număr cât mai mare pragul instituțiilor noastre de cultură. Nu vor regreta, cu siguranță, expozițiile pregătite vor fi cel puțin la nivelul așteptărilor iar vizitatorii vor avea parte de experiențe cu adevărat de neuitat.” a transmis Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Program Muzeul Etnografic al Transilvaniei:

Muzeul Etnografic al Transilvaniei îi așteaptă pe vizitatori cu o bogată diversitate de expoziții și cu un spectacol de teatru ce vor putea fi urmărite în intervalul 18:00-00:00

  • Expoziția foto-documentară ,,Redutele culturale din Transilvania și Banat” – aceasta își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”.
  • Expoziția ,,Un univers de basm în miniaturi” – cuprinde jucării, case de păpuși reprezentând interioare cu modul de viață al țăranilor și al micilor meșteșugari, din Völgység-Hegyhát (Ungaria), în miniatură. Piesele expuse aparțin artistei plastice Éva Áment.
  • Expoziția ,,Foc de soare” – cuprinde cel mai recent ciclu de picturi realizat de artistul Claudiu Presecan. Fiecare pictură a acestui „Foc de soare” reprezintă o căutare spirituală și personală a luminii necreate, primordiale, a frumuseții naturale întâlnite în munții Transilvaniei, a Paradisului pierdut.
  • Spectacolul de teatru ,,Oameni. De vânzare” – un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. Acesta expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. Spectacolul susținut de Teatrul German de Stat Timișoara, în regia lui Carmen Lidia Vidu va avea loc sâmbătă, 13 mai a.c., începând cu ora 19.00.

Program Muzeul de Artă Cluj-Napoca:

Pe lângă Expoziția permanentă – Galeria Națională, care se desfășoară de-a lungul a 15 săli, și unde pot fi văzute 138 de piese de pictură și 15 piese de sculptură selectate din patrimoniul muzeului, vizitatorii vor putea lua parte la încă cinci expoziții.

  • Expoziția de pictură ,,Horea Paștina. ,,Cruce, iubire de frumos” – ai cărei curatori sunt Oliv Mircea și Dan Breaz
  • Expoziția ,,Realitatea oglindită” – care reunește lucrări ale artistei Székely Annamária
  • Expoziția de grup ,,În Mormânt, Viață” – propune o meditație asupra vulnerabilității și efemerului vieții, precum și a posibilității omului de a-și depăși statutul de ființă creată, pentru a participa la viața Creatorului său
  • Expoziția de grup ,,Ecouri din sacralitate” – prezintă diversele ipostaze ale sacralității, sub forma unor lucrări care oferă publicului o incursiune aparte într-o lume a spiritualului și a credinței
  • Expoziția de grup ,,Put it in other words. Lost in translation” – își propune reconsiderarea parcursului muzeal ca experiență artistică.

Program Muzeul Memorial ”Octavian Goga” din Ciucea:

Programul va debuta, la ora 16:30, cu oficierea unui parastas cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului, publicistului, savantului și politicianului Octavian Goga. Acesta este organizat în colaborare cu Mănăstirea ,,Nașterea Maicii Domnului” și va avea loc la ,,Mausoleul Iubirii”.

  • Expoziția literară și fotografică dedicată poetului Octavian Goga ,,Eu sunt o lacrimă târzie…”
  • Expoziția comemorativă de carte ,,Volumele lui Octavian Goga”
  • Expoziția de documente, fotografie și artă plastică ,,Octavian Goga – personalitate marcantă în literatura și politica românească interbelică”
  • Expoziția inedită de documente și carte ,,Prietenia dintre Octavian Goga și Familia Regală”

Program Muzeul Apei ”Leonard Truță”

Muzeul Apei ,,Leonida Truță” se va alătura demersurilor prin care este marcată Noaptea Muzeelor și își va deschide porțile pentru toți cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume, în intervalul 18:00-00:00.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 00.00. Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi, astfel, informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza