„Deșteptarea necesară!” Ce spune economistul Mihai Șerban despre criza de acum?!

by admin

Economistul și omul de afaceri Mihai Șerban a realizat pentru Servus Cluj o analiză referitoare la momentul complicat pe care îl traversăm, despre ce se va întâmpla cu economia lumii și cu economia României și ce am putea învăța din toate.

„DEȘTEPTAREA NECESARĂ

Coronavirusul încurcă serios ițele unei economii mondiale care suferea de astm cronic. Adică, deja se sufoca serios, cu locomotivele  înecate de funingine (în anul de grație 2019 creșterea economiei mondiale se situa sub 3%, în timp ce prin 1965 se aburca peste frumosul nivel de 7%). Tigrii asiatici zăceau și ei leneși la umbră (2-3% creștere economică), Japonia se zbătea disperată să iasă cumva pe plus, ca să nu-și nenorocească rating-ul de top. Dintre cei „mari” (cu populații abundente, sau cu consum exacerbat) doar China și India afișau o creștere adevărată (6-7%) în timp ce Statele Unite se situau sub 3%, și acela adus din condei.

Uniunea Europeană și-a torturat și ea condeiul pentru a afișa o creștere economică de 2%. Pentru orice economist cu cap o creștere afișată de 2% nu este decât o frumoasă minciună aruncată în urechile afonilor. Fiindcă o astfel de creștere… nu este creștere! Sau este, dar doar pe hârtia liniată de statisticieni, vizibilă doar cu microscopul, fiindcă ea nu asigură decât supraviețuirea acelor elemente ale avuției generale care au fost aduse în circuitul public în perioada imediat anterioară.

Prin panica disproporționată generată de virusul încoronat economia mondială va da serios cu fundul de pământ. Scăderea produsului global va fi generalizată, iar zone mai sensibile, cum ar fi Europa și Japonia cele îmbătrânite și vlăguite, vor intra într-o recesiune (adică, „creștere” negativă) care vor eroda și mai mult din imaginea lor ciuruită de molii. Și tare mi-e teamă că nu vom învăța, din nou, nimic din aceste întâmplări simple.

Poate fi vorba despre o criză economică, generată de modul prostesc în care înțelegem să ne folosim de evoluțiile de pe o piață ahtiată după profit. Poate să fie vorba de o pandemie, asociată cu panica prostească și irațională care tulbură grav funcționarea fragilei colectivități umane de pe această planetă. Rezultatul este unul și același: nu învățăm nimic din aceste întâmplări, care nu sunt catastrofe sau tragedii, ci prilejuri de a afla informații esențiale despre noi și despre ceea ce mișună în jurul nostru.

E timpul să ne deșteptăm, să înțelegem unde sunt adevăratele lecții. Dacă nu, ne vom ridica de fiecare dată, ca un boxer amețit, ne vom scutura hainele de praf, și vom continua goana prostească după aceleași himere care ne storc seva: bunăstare, creștere, profit.”,

a precizat Mihai Șerban într-o analiză pentru Servus Cluj!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza