Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, medic oncolog şi fost ministru al Sănătăţii, a anunţat miercuri dimineaţă că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru Ministerul Sănătății. Cadariu precizează că nu va vota nici în comisia de specialitate în favoarea lui Rafila, căruia îi reproşează atitudinea în privinţa Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Fostul ministru admite că a candidat pe listele PSD, la invitaţia partidului, dar subliniază că a candidat asumându-şi un angajament faţă de pacienţii bolnavi de cancer.
„Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaş-Cadariu, anunţă că nu va vota „pentru” avizarea în Comisia pentru Sănătate şi Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Ciolacu, după ce acesta din urmă a anunţat că lansează un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României. De asemenea, chirurgul clujean a luat decizia de a nu vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila”, se arată într-un comunicat trimis presei.
Patriciu Achimaş-Cadariu spune că ministrul Sănătăţii are obligaţia legală de a prezenta până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. În opinia sa, contrar aşteptărilor, Rafila a devenit un critic al documentului la care au muncit inclusiv specialişti din Ministerul Sănătăţii şi „a scos din joben o chestie abracadabrantă” pe care o prezintă drept alternativă.
„De ce bagă beţe-n roate? Mi se pare criminal pentru pacienţii de cancer. Legea a stat în transparenţă peste 6 luni, era timp să fie modificată, însă ministerul de resort nu a avut obiecţii, aşa că legea a fost votată cu o largă majoritate şi a fost promulgată. Mai apoi, acest plan, la care am muncit ani de zile alături de specialişti de primă mărime, inclusiv din Ministerul Sănătăţii, a fost batjocorit, pentru că despre asta este vorba. Nu îl voi vota nici în comisie şi nu voi vota un guvern cu această atitudine faţă de pacienţii bolnavi de cancer. Voi vota împotriva acestui ministru”, a precizat medicul clujean.
Deputatul PSD argumentează că este medic şi precizează că a candidat asumându-şi un angajament faţă de pacienţii bolnavi de cancer.
„Toată lumea ştia de la bun început. În rest, nu cred că am alte obligaţii faţă de nimeni. Da, am candidat pe listele PSD, le mulţumesc că m-au invitat, ei m-au rugat, nu m-am cerut eu, dar toată lumea ştia de la început care este obiectivul meu. Cred că asta este obligaţia mea morală, nu văd de ce mi-aş schimba-o între timp”, a subliniat Cadariu, care este medic şi fost manager la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.
Referindu-se la intenţia Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România de a-l da în judecată pe Alexandru Rafila pentru neaplicarea legii, el a spus că nu toţi pacienţii au capacitatea de a merge în instanţă.
„Trebuie să ne gândim cum sunt aceşti oameni, ei suferă de o boală faţă de care se simt neputincioşi, zi de zi, şi care le ameninţă în mod direct viaţă. Însă cancer nu înseamnă întotdeauna moarte. Există soluţii. Totul e ca aceste soluţii să fie văzute într-un ansamblu, într-un cadru, şi acest cadru se numeşte Planul Comprehensiv de Control şi Combatere a Cancerului care, iată, există, dar nu este pus în aplicare. Nu s-au făcut norme, s-a făcut o bulibăşeală pe genunchi. Ce s-a întâmplat notabil în Sănătate în ultimii doi ani? Se folosesc tot felul de simulacre, de substitute, pentru a explica că le e mai bine pacienţilor. A crescut norma de hrană în spitale, adevărat, dar asta nu ţine de calitatea actului medical. Cu cât am scăzut mortalitatea evitabilă? Cu cât am crescut speranţa de viaţă? Nişte indicatori palpabili. Ştim că nu s-au schimbat cu nimic. Şi atunci când vii cu un plan clar, după zeci de ani de aşteptări, un plan făcut cu un efort considerabil, te aştepţi să nu bage cineva beţe în roate”, a mai declarat Patriciu Achimaş Cadariu, care este şi preşedintele Grupului de combatere a cancerului, constituit la nivelul Parlamentului.
Miniştrii propuşi în Cabinetul Ciolacu vor fi audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate miercuri, începând de la ora 10:00, iar joi este programat votul de învestitură în plenul Camerelor reunite.