Matematica din spatele jocului de poker: Înțelegerea probabilităților și calcularea șanselor

by Cristina Mihaila

Pentru a-și creste șansele de câștig, cei mai buni jucători de poker profesioniști se folosesc de calcule matematice. Deși par puțin complicate la prima vedere, acestea sunt ușor de asimilat și, din momentul în care te folosești de ele, vei putea sesiza o îmbunătățire în jocul tău.

Practic, jocul va deveni din ce în ce mai mult unul de abilități, iar rolul norocul va conta tot mai puțin. Apariția Texas Hold’em a contribuit din plin la acest aspect, iar matematicieni importanți au realizat lucrări despre cum poate fi aplicat acest domeniu în jocul de poker.

Care este însă rolul matematicii în jocul de poker? Răspunsul este simplu. Ea optimizează deciziile pe care le-ai lua în mod obișnuit pe baza instinctului. În unele situații, jucătorii consideră că este suficient să joace pe “pilot automat”, iar lipsa de concentrare îi poate penaliza.

Dacă te bazezi doar pe instinct și crezi că e suficient să “simți” jocul, s-ar putea ca șansele să nu fie tocmai în favoarea ta. Tocmai din acest motiv, cei mai buni jucători recomandă folosirea matematicii când joci poker. Ei sunt de părere că matematica este o modalitate excelentă pentru a stabili modul optim în privința unor mâini.

Matematica în Pot Odds (Șansele potului)

Este important să realizezi ce șanse ai într-o mână atunci când joci poker. Conștienți de acest lucru, unii operatori de online poker oferă diverse instrumente extrem de utile pentru utilizatori, precum odds calculator, care le arată care sunt șansele de câștig pe care le au. Apariția unui astfel de calculator contribuie astfel și mai mult la popularitatea pe care pokerul online o are. Cum se calculează însă Pot Odds?

E simplu: prin analiza procentului din potul total pe care îl investim în cazul unui call. Să luam un exemplu concret: dacă achităm 50 de dolari după ce adversarul nostru a mizat tot 50 de dolari într-un pot de 100 de dolari, înseamnă că am investi 25% (50 de dolari / 200 de dolari) din totalul potului.

Iar ca un alt exemplu, în cazul în care ne aflăm într-un pot heads-up de 10 dolari pe river, iar adversarul cere 5 dolari, automat ne întrebăm cât de des ar trebui să câștigăm că să dăm call? Intuiția ne-ar spune, cel mai probabil, că ar trebui să câștigăm cel puțin jumătate din mâini pentru a da call. În realitate însă, nici măcar nu ar trebui să fim favoriți pentru ca acel call să fie corect.

Dacă am plăti pariul, ar fi vorba de 5 dolari din potul total de 20 de dolari (potul total conține atât callul nostru, dar și pariul adversarului). Ar fi, practic, 25% din totalul potului (5/20). Așadar, ar trebui să avem cea mai bună mână în 25% din situații ori chiar mai mult pentru a face acest call rentabil.

Ratio vs Percentaje

Cei mai mulți dintre jucătorii tradiționali își calculează șansele de câștig ale poturilor sub forma de raport. Dacă luăm exemplul amintit mai sus, am avea șanse de câștig de 3 la 1. Cu alte cuvinte, am investi 5 dolari în speranța că vom obține cei 15 dolari aflați deja pe masă. Aceasta este însă o modalitate folosită în general de jucătorii mai vechi, dar cei care au descoperit pokerul în ultimii ani sunt de părere că este mai ușor să fie calculate din punct de vedere procentual. Ambele variante sunt însă corecte, iar rezultatele sunt aceleași.

Ce șanse de câștig are un bluf?

O să dăm un alt exemplu concret, dar de data asta în privința unui bluf. În cazul în care potul este de 100 de dolari pe river și decidem să facem un bluf cu un pariu de 50 de dolari, ne punem întrebarea cât de des va fi nevoie ca bluful nostru să fie reușit pentru a fi pe plus. Din nou, intuiția s-ar putea să ne transmită că în jumătate din cazuri, dar calculele matematice ne arată că am greși. Acestea arată că procentul din potul total pe care îl investim = cât de des trebuie să funcționeze bluful nostru. Așadar, dacă am investi 50 de dolari pentru a câștiga un pot total de 150 de dolari după ce pariem, șansele ar fi de 33.33%. Astfel, vom face profit dacă bluful nostru funcționează în cel puțin o treime din dăți.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza