(P) Siemens Healthineers urcă România în topul țărilor din lume care dețin cel mai performant computer tomograf! NAEOTOM Alpha reinventează fizica și este deja funcțional la Centrul Cardiomed din Târgu Mureș

by Cristina Mihaila

Centrul medical Cardiomed din Târgu Mureș a primit primul computer tomograf cu tehnologia photon-counting din țară. NAEOTOM Alpha, livrat de Siemens Healthineers este o inovație medicală la care în prezent mai au acces încă 5 state europene. Investiția în echipamentul de ultimă generație se ridică la aproape 20 de milioane de euro.

Pacienții cardiaci oncologici și cu probleme neurologice din România au posibilitatea de a alege cel mai inovator aparat CT, un computer tomograf cu o precizie uimitoare care oferă cea mai mica doza de iradiere. În prezent exista doar 6 astfel de aparate in Europa.
Siemens Healthineers a creat prin NAEOTOM Alpha, în 20 de ani de cercetare, un sistem revoluționar de imagistică topografică computerizata cu rezoluție și precizie uimitoare. Un etalon pentru medicina viitorului.

Tehnologia photon counting acum și în România: Miza pe medicina viitorului!

Claudia Oanea, Director Siemens Healthineers, compania care a livrat echipamentul Centrului Medical Cardiomed, recunoscut pentru tratarea și cercetarea bolilor cardiovasculare, consideră că acest pas este uriaș pentru pacienții romani.

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png

“Acest echipament reinventează fizica si suntem mândri ca este si in Romania. Așa la acest moment echipamentul acesta se află in 6 țări în Europa Centrală și de Est. În mediul privat sunt 2 iar unul este in România. Nu putem fi decât mândri că este aici fiindcă asta înseamnă ca totuși comunitatea medicala își dorește performanță și medicină la alte standarde iar noi nu facem altceva decât sa venim in întâmpinare și să fim parteneri în aceasta performanță” a transmis Directorul Siemens Healhtineers.




Compania Siemens consideră că un parteneriat între producătorii de echipamente medicale și profesioniștii din domeniul medical este vital în vederea dezvoltării medicinei românești.

”Ca sa ne facem un overview corect aș spune că la nivel de companie, Siemmens Healthineers suntem o companie cu 69.000 de angajați ”world wide” iar cu numărul de echipamente pe care îl avem într-o oră se realizează 230 de mii de scanări. Ne permitem să facem și statistică pentru că avem o baza de date foarte mare și aceasta ne spune că in 70% din cazurile în care un medic are nevoie sa pună un diagnostic, are nevoie de componenta de imagistică. Este evident că nu mai este o întâmplare ci este nevoie de un parteneriat intre producătorul de echipamente medicale și medic prin care trebuie să ai grija de pacient, fie prin diagnosticare fie prin tratament, în funcție de echipamente.


Tot statistica ne spune ca pana in 2035, 18 milioane de persoane vor ieși din sistemul de sănătate dar în egală măsură știm bine că speranța de viață pana la același timp crește, ceea ce este îmbucurător dar ce ne facem după 65 de ani când pacientul devine consumator?” a mai adăugat Claudia Oanea, directorul Siemens Healtineers pentru postul Prima TV.

NAEOTOM Alpha identifică afecțiuni chiar și la nivel celular! Doza de iradiere este minimă!

Față de alte computere tomograf moderne, tehnologia acestui echipament de ultimă generație elimină riscul unei supraexpuneri sau subexpuneri a pacientului pe parcursul expunerii la raze.

” Este un echipament pentru patologie oncologică’ neurologică și vine cu o precizie nemaiîntâlnită în ziua de astăzi, în computer tomografia uzuală. Merge până la niște limite care cu greu ar putea fi atinse altfel, cu o rezoluție fantastica care pune in evidență patologia mult mai bine decât se poate face cu un computer tomograf obișnuit. Este echipamentul care oferă cea mai mica doză de iradiere pacientului, dintre cele aflate pe piață.” a declarat Florin Preoteasa, MR&CT Portofolio Solution manager în cadrul Siemens Healthineers.

Practic, pacienții oncologici au deja o patologie și orice minimizare a dozei de iradiere este benefică, cu atât mai mult în cazul lor.

” In cardiologie este nevoie de viteză mare de scanare ca inima să fie prinsa în mișcare si sa se obțină o acoperire completa până la 16 centimetri a întregului cord.
Exemplu: Se prinde o fază de sistulă-diastulă cap-coada. Ce se făcea până acum?
Se administrau beta-blocante ca sa fie încetinit ritmul cardiac pentru ca pacienții sa fie examinați cu echipamentele clasice care aveau rezoluție temporală mult mai scăzută”, explică Dorin Vestemean, Business Manager în CT și Medicină Nucleara Siemens.

“Acum vorbim de NAOTOM ALPHA un echipament care deține 2 tuburi, 2 detectori si tehnologia «”photon- counting » ,așadar avem de-a face cu o rezoluție temporală incredibilă, practic se elimina spre 0 folosirea de beta-blocante.
Scanăm pacientul exact în ritmul său cardiac, nu este necesar să îl aducem la 70, 80 sau 90. Reușim să scanăm și la 100 sau peste 100 fără probleme, cu păstrarea calității imaginii și chiar îmbunătățirea la nivel de detalii.” a mai adăugat acesta privind capacitățile noii tehnologii medicale Siemens.

Tehnologia photon-counting a aparatului se bazează pe cristale care cresc 30 de ani in pământ iar mai apoi sunt modificate si crescute 6 luni în laborator ca să rezulte detectorul care dă toata inovația echipamentului.

”La nivel mondial s-a constatat ca peste 50% din tomogramele care se achiziționează sunt poziționate greșit. De aceea Siemens a venit cu o soluție inovatoare: o camera 3D unde putem selecta regiunea anatomica pe care vrem sa o scanam si vom avea garanția ca va fi poziționat corect.” explică Mircea Marinescu, inginerul al companiei Siemens cu privire la specificațiile aparatului ultraperformant.

2023: Anul imagisticii cardiace avansate în România!

Investiția în aparatura de ultimă generație a venit într-un context cât se poate de prielnic după cum afirmă Prof. Dr. Teodora Benedek, șeful clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș ce afirmă că 2023 este anul imagisticii cardiace avansate în România.

”Anul acesta intra in vigoare noile norme ale contractului cadru cu Casa Naționala de Asigurări de Sănătate care prevăd o serie de mecanisme de decontare care cresc accesul pacientului la tehnicile de imagistică cardiacă avansată. Practic, imagistica avansată cardiovasculara înseamnă ca, cu ajutorul unor tehnici de ultima generație cum este computer tomografia sau rezonanta magnetica nucleară, poți pune un diagnostic mai bun, mult mai precis, cu un grad mai mare de fidelitate.” a declarat medicul cardiolog al Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș pentru Prima TV.

Prin aparatul NAEOTOM Alpha, medicii vor avea acces la informațiile pacienților fără să mai apeleze la intervenții invazive.

” In cazul nostru vorbim de Angio-CT care înseamnă vizualizarea arterelor colonare fără să mai fie nevoie de  cateterism cardiac, fără să mai fie nevoie de o tehnică invaziva, poți obține aceleași informații printr-o tehnica neinvazivă care durează între 10-15 minute, se poate face în sistem ambulator, este mult mai plăcută pentru pacient, mai ieftin pentru sistemul de asigurări de sănătate si este mult mai util si pentru doctor.” a mai adăugat Prof. Dr. Teodora Benedek în intervenția sa pentru Prima TV.

Inaugurarea acestui computer tomograf ultraperformant NAEOTOM Alpha este văzută drept un pas înainte în istoria imagisticii medicale românești și va prezenta o sumedenie de oportunități pentru pacienții cardiaci din România în ceea ce privește diagnosticarea și tratamentul patologiilor.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza