Ziua comunei Valea Ierii și a doua ediție a Festivalului fructelor de pădure

by Oana Spiru

Iubitorii de natură, cultură și produse tradiționale sunt așteptați, marți, 15 august 2023, în zi de sărbătoare, la Valea Ierii, acolo unde, va avea loc a doua ediție a Festivalului fructelor de pădure.

Această manifestare va cuprinde o gamă variată de evenimente, atât gastronomice, cât și culturale. Cei prezenți vor avea ocazia să vadă priceperea gospodinelor din zonă, care știu să transforme fructele de pădure în adevărate delicii, iar turiștii vor putea degusta și cumpăra cele mai bune dulcețuri, siropuri, băuturi și prăjituri, obținute din fructele culese din flora spontană.

Manifestarea, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Valea Ierii, va debuta la ora 13.00, pe stadionul comunal.

Aici vor fi amplasate standurile producătorilor locali, de unde vor putea fi achiziționate fructe de pădure de sezon, dar și produse gastronomice, realizate după reţete vechi: siropuri, gemuri, dulceţuri. Producătorii vor aduce spre vânzare ciuperci, miere de albine și băuturi: afinată, murată sau pălincă de afine.

Cei prezenți se vor putea bucura de un spectacol folcloric, dar și muzică pentru tineret susținută de DJ Bogdan.

Începând cu ora 13:30, pe scena festivalului, vor urca îndrăgiții interpreți:

Aurel Tămaș și Băndașii de la Cluj,
Ioan Dordoi,
Felix Gălan,
Florina Trif,
Onuț Candrea și Ioana Petran,
Adriana Urs,
Adelina Boita,
Alesia Rus,
Ana Maria Mariș,
Ștefan Suciu,
Denisa Giurgiu și Grupul de copii „Brâul Munților” din Valea Ierii, coord. Lăcrimioara Marcela Cocuț,
Ansamblul „Izvorașul Tureniului” și
Ansamblul Folcloric „Rapsodia Someșană”.

Evenimentul va fi prezentat de Adriana Irimieș, gazda evenimentului.

Valea Ierii este una dintre cele mai sălbatice și bine conservate arii din zona Munţilor Apuseni. Cu peisaje impresionante, pajişti naturale, păduri de foioase, conifere şi de amestec, aici creşte şi o plantă rară, arnica. Frumuseţea peisajului şi importanţa păstrării pădurii pe versanţii cu pante foarte mari, cumulate cu valoarea fondului cinegetic, au dus la declararea zonei Valea Ierii ca sit de interes comunitar, ca parte integrantă a Reţelei Ecologice Europene Natura 2000.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza