Vineri, 20 octombrie 2023, violonistul Roman Kim va reveni pe scena din Auditorium Maximum într-un concert simfonic care va prilejui o întâlnire cu lumea de pe marele ecran, prin intermediul muzicii din câteva filme de foarte mare succes precum Stăpânul Inelelor, Lista lui Schindler și Războiul Stelelor.
Programul serii va fi completat cu două lucrări semnate Antonín Dvořák și Wolfgang Amadeus Mozart. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” se va afla dirijorul Alexander Gordon. Denitsa Laffchieva, la rândul ei, va prezenta publicului Partea a II-a din Concertul în La major pentru clarinet, KV 622 de Mozart.
Dirijorul Alexander Gordon este unul dintre cei mai versatili muzicieni ai generației sale. El a obținut recunoaștere internațională pe scena muzicală mondială, atât ca violist, cât și ca dirijor.
În urma invaziei rusești din Ucraina (2022), Alexander și-a schimbat numele de familie din Zemtsov în Gordon, protestând astfel împotriva agresiunii rusești și a utilizării literelor “Z O V” ca simboluri ale regimului lui Vladimir Putin. După o carieră de succes ca violist, șef de partidă violă în cadrul Orchestrei Filarmonicii din Londra la doar 23 de ani, Gordon și-a făcut debutul ca dirijor cu Orchestra Simfonică Finlandeză Lappeenranta în 2014. Și-a consolidat reputația de dirijor colaborând cu Orchestra INSO-Lvov din Ucraina, cu Orchestra Simfonică a Radioului Național din Bulgaria, Orchestra de Cameră Mannheim din Germania, Opera Națională a Ucrainei din Kiev, Orchestra Filarmonicii din Sofia și Orchestra Filarmonicii din Londra.
Roman Kim este recunoscut pe plan mondial ca fiind unul dintre cei mai inovatori violoniști ai timpului nostru.
Atunci când, în 2010, a publicat un videoclip pe YouTube, interpretând un aranjament personal al Ariei din Suita orchestrală nr. 3 de Bach, tânărul de 19 ani a făcut senzație. Faptul că interpreta toate cele patru partide instrumentale la vioară solo i-a uimit atât pe experți, cât și pe violoniștii celebri. De atunci, abordarea nonconformistă a muzicii clasice a fost apreciată de publicul din întreaga lume. După ce a câștigat Concursul Internațional de Vioară Valsesia Musica (2012), Kim a susținut concerte în Italia, Germania, Franța, Ungaria, Rusia, SUA, China, Coreea de Sud, România, Elveția și Taiwan. Printre altele, a concertat în săli precum Tonhalle Düsseldorf, Filarmonica din Köln, Ateneul Român, Filarmonica din Berlin, Herkulessaal München, Beijing Concert Hall, Teatro Petruzzelli Bari, Centrul de Arte din Seul, Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta și Sala Națională de Concerte din Taipei. A cântat alături de mari orchestre precum: Orchestra Simfonică NDR, Staatskapelle Halle, Orchestra Simfonică din Aachen, Orchestra del Teatro Petruzzelli, Orchestra Filarmonicii din Suwon și Düsseldorfer Symphoniker.
În calitate de solist, Roman Kim s-a dedicat în special lucrărilor lui Niccolò Paganini, luptând împotriva prejudecăților conform cărora compozițiile sunt doar lucrări superficiale, de mare virtuozitate. Reluând vechea și marea tradiție a soliștilor compozitori, Roman Kim este, de asemenea, un interpret al propriilor compoziții, de factură romantică, tonală și lirică, publicate la editura Bärenreiter.
În anul 2018, Roman Kim și-a lansat primul album – Kimpossible – realizat la Sony Classical și primit cu entuziasm de criticii din întreaga lume.
Născut în Kazahstan, într-o familie de origine coreeană, tătară și belarusă, Kim a început să cânte la vioară de la vârsta de 5 ani. Trei ani mai târziu a plecat la Moscova pentru a urma cursurile Galinei Turchaninova, care, în calitate de profesor la Școala Centrală de Muzică din Moscova, a fost profesoara multor violoniști celebri, printre care Maxim Vengerov. În 2008, la vârsta de 16 ani, Roman Kim a fost acceptat la Școala de Muzică din Köln, unde a studiat cu profesorul Viktor Tretyakov. Roman Kim locuiește în Köln și studiază compoziția la conservatorul de acolo. Cântă la o vioară pe care a conceput-o el însuși și care a fost realizată în anul 2015 în atelierul lutierului Alexander Hazin (Köln) , fiind denumită Superior.
Clarinetista britanico-bulgară Denitsa Laffchieva este un muzician recunoscut la nivel internațional, o solistă activă, instrumentist de orchestră și de muzică de cameră. A cântat cu unele dintre cele mai mari orchestre din lume și cu muzicieni importanți, precum Alexander Gordon, Julian Rachlin, Peter Somodari, Kirill Gerestein, Roman Simovic, Patric Gallois, Itamar Golan, Albena Danailova, ș.a.
A fost angajată ca și clarinetist principal la Simfonia Finlandia și la Filarmonica Tampere din Finlanda, unde și-a început și cariera didactică la Universitatea de Științe Aplicate a Finlandei Centrale.
Laffchieva a fost, de asemenea, o binecunoscută personalitate TV, realizând un podcast de muzică clasică pe Canalul 1 al Televiziuni Naționale din Bulgaria.
În afară de muzică, Denitsa Laffchieva este interesată și de managementul artelor, dar și de politică, fiind o susținătoare egalității genurilor.
2 comentarii
[…] Citeste mai mult […]
[…] Source link […]